Hirdetés

Drámai hír jött a magyar dohányosokról: nagyon rossz a helyzet

Nap Híre portré Nap Híre

Egy új tanulmány kimutatta, mennyire könnyű vagy nehéz leszokni a dohányzásról az Európai Unió egyes országaiban. 

A felmérésben – amelyet a Go Smoke Free nevű online e-cigaretta-áruház készített – az összes uniós országot, valamint bónuszként az Egyesült Királyságot is megvizsgálták.

A felméréshez a Statista, a Smoke Free Partnership, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által korábban szolgáltatott adatokat használták fel. Több tényezőt is elemeztek annak a meghatározásához, hogy melyik országban lehet a legkönnyebben leszokni. E tényezők között szerepelt a dohányzók aránya, a cigaretta átlagos ára, a füstmentes területek száma és az, hogy mekkora támogatást kapnak azok, akik le akarnak szokni - írja az Index.

Minden kategóriában 1-től 10-ig értékelték az országokat, majd kiszámolták, hogy átlagosan hány százalékot értek el az országok az egyes kategóriákban, és ezt adták meg végső pontszámként (vagyis egy ország 1 és 100 közti pontszámot kaphatott végül).

Az írek - akik az első helyen állnak - 87,45 pontot értek el, és a cigaretta árára például 10-ből 10 pontot kaptak amiatt, hogy egy csomag cigi (átlagosan) 13,43 euróba kerül. Ez átszámítva körülbelül 5200 forintnak felel meg, és az íreknél ezzel 385 százalékkal drágább egy csomagnyi cigaretta, mint például Bulgáriában.

A második helyre Svédország került 85,50 ponttal. A harmadik helyezett az Egyesült Királyság lett 83,42 ponttal, ahol szintén csak 12 százalék dohányzik, és 10,26 euróba (kb. 4000 forintba) kerül egy csomag cigi, ami a második legdrágább volt a listán.

Magyarország ezzel szemben a lista végén kullog: 40,28 ponttal a lista végéről számított hetedik helyre kerültünk.

Az abszolút sereghajtók a már említett bolgárok lettek 23,72 ponttal. Rajtuk kívül Horvátország (30,27 pont), Szlovénia (31,17 pont), Görögország (34,70 pont), Litvánia (37,76 pont), valamint Németország (39,39 pont) szerepelt még rosszabb helyen, mint Magyarország.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés