Hirdetés

Újabb csapás az autósoknak: brutál nagyot drágul az üzemanyag hamarosan

Nap Híre portré Nap Híre

Sok magyar örült az elmúlt napokban, ugyanis folyamatosan mentek lejjebb az árak a hazai kutakon, de a szakértők szerint ez nem tart sokáig.

Mint azt a naphire.hu is megírta, szerdán szenzációs hírt kaptak a magyarok az üzemanyagárakról: a benzin esetében a nagykerár bruttó 7 forinttal csökken, míg a gázolajért bruttó 10 forinttal kell majd kevesebbet fizetni a kutaknak péntektől. Ez már sorozatban a hatodik alkalom, hogy csökken az üzemanyagok ára itthon, azonban a szakértők szerint ez nem sokáig marad így; akár már a jövő héten is arra lehet számítani, hogy a benzin és a gázolaj ára a konfliktushoz korrigál.

Arról is beszámoltunk, hogy hordónként több mint 4 dollárral ugrottak meg az olajárak Ázsiában hétfő reggel, miután Gázai-övezetet uraló Hamász terrorszervezet harcosai megtámadták Izraelt.

Erre reagálva az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője azt mondta az InfoRádióban, hogy jelenleg mindenki Irán és Szaúd-Arábia helyzetét figyeli, ugyanis ez a két ország nagyon fontos szereplő a termelésben és az árak meghatározásában. Pletser Tamás hozzátette: ha eszkalálódik a konfliktus, az akár azt is eredményezheti, hogy tartósan megmaradhat a geopolitikai prémium az olaj árában. Kifejtette, hogy a Gázai övezetben zajló események miatt 3–3,5 dolláros drágulás történt, ami nagyjából 4 százalékos áremelkedésnek felel meg. 

„Az biztos, hogy ha Irán és Szaúd-Arábia csökkenti a kínálatot, tartósan megemelkedik a kőolaj ára” – tette hozzá.

Hasonlóan látja a helyzetet Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára is. Szerinte a kitermelés után most jutott el oda a benzin árváltozása, hogy a hazai vásárlók is megérezzék a csökkenést, ám beleélnünk nem szabad magunkat. "Ez egy közepesen hosszú folyamat, mire a kitermeléstől a feldolgozáson át az eladásig, a benzinkutakon vásárlókig eljut a kőolaj a finomítókon át. Az izraeli helyzet miatt már most felszökött a Brent típusú olaj hordónkénti ára, vagyis a megszokott sebesség mellett már a jövő héten ismét visszamegy az olaj ára, és ez már azonnal érezhető is lesz a kutakon" - fogalmazott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés