Hirdetés

Orbán Viktor és Müller Cecília váratlan bejelentést tett, az árvízről van szó

Nap Híre portré Nap Híre

Orbán Viktor az Instagram-oldalán közölte, hogy ma Müller Cecíliával tájékoztatta a magyarokat az árvízi védekezés részleteiről. A kormányfő kijelentette, hogy "jól állunk", és ma délre indulnak, hogy "kikísérjék" az árhullámot Magyarországról.

Orbán Viktor kedd reggel is tartott Árvízinfót, azonban ma Müller Cecília tisztifőorvos is csatlakozott a miniszterelnökhöz. A kormányfő az Instagram-oldalán is beszámolt arról, hogy a tisztifőorvossal együtt tájékoztatják a magyarokat a legfontosabb fejleményekről, majd közölte, hogy "jól állunk" a védekezésben, és a mai napon délre indulnak, hogy "kikísérjék" az árhullámot Magyarországról. 

Az Árvízinfón ma a kormányfő arról beszélt, hogy a Duna felső szakaszán gyors az apadás, hétfőn 510 kilométeren, a vasárnapinál 200 kilométerrel rövidebb szakaszon kellett védekezni. Elmondta: a nap folyamán az ár Mohácsnál tetőzik és elhagyja az országot, "szépen kikísérjük", így szerdától szűkített formában dolgozik az operatív törzs is. Tájékoztatása szerint a hétfői 4458-cal szemben már csak 1847 ember vesz részt a védekezésben.

Orbán Viktor jelezte: a héten várható csapadék nem befolyásolja az árhullám lefolyását, így minden okunk megvan remélni, hogy az ár a gátrendszer egyetlen pontján sem csap át - tudósít az atv.hu.

Arról is beszélt, hogy az idei dunai árvíz idején negyven kilométeres szakaszon épültek ideiglenes védművek, 4600 méteren pedig árvízvédelmi mobilfalak. Közölte azt is, hogy összesen kétmillió homokzsákot és 32 ezer köbméter, vagyis mintegy 55 ezer tonna homokot használtak fel.

Hangsúlyozta, hogy elrendelték a visszarendeződés munkarendjét, a védekezésnél fel nem használt zsákokat visszaviszik az önkormányzati és állami raktárakba. A be nem épített zsákokból a homokot kiöntik, ezeket a zsákokat majd a következő árvíznél, "amelyről reméljük, hogy jó messze van" használják fel. Azok a beépített zsákok, amelyek nem érintkeztek vízzel, hulladéknak minősülnek, ezeket e szerint semmisítik meg, a vízzel érintkező zsákok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azokat a közegészségügyi előírásoknak megfelelően semmisítik meg - tette hozzá a miniszterelnök, írja az MTI.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés