Hirdetés

Nagy bejelentést tett az Európai Bizottság, pénzt kaphat Magyarország

Nap Híre portré Nap Híre

Magyarország is kaphat az Európai Unió által az árvizek sújtotta tagállamok számára felajánlott segítségből - jelentette ki az Európai Bizottság egyik szóvivője hétfőn.

A testület szokásos napi sajtótájékoztatóján a szóvivő kérdésre válaszolva elmondta: bármely árvízkárt szenvedett tagállam kérhet EU-s támogatást, amennyiben elvégzi a szükséges kárfelméréseket és benyújtja az erről szóló adatokat a bizottsághoz. Hozzátette: a testület az adatok tükrében dönt a támogatás összegéről.

Azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten öt országot említett, amelyek ilyen támogatást kapnak, s amelyek között Magyarország nem szerepelt, a szóvivő leszögezte: a szóban forgó nyilatkozat idején csupán ezen öt országból - Ausztriából, Csehországból, Romániából, Lengyelországból és Szlovákiából - érkeztek adatok a károkról.

"Az EU-s támogatás természetesen minden érintett tagállamot megillet, Magyarországot is beleértve" - húzta alá a szóvivő.

Von der Leyen csütörtökön jelentette be, hogy Brüsszel - az uniós kohéziós alapokból - 10 milliárd euróval segíti az árvíz sújtotta országokat, hozzátéve, hogy az árvíz okozta károk helyreállítására az uniós eszközöket önrész befizetése nélkül lehet felhasználni.

Az árvízi védekezés vége felé járunk

Hivatkozás másolása

Mint azt a naphire.hu is megírta, Orbán Viktor a hétfő reggeli árvízinfón bejelentette, hogy a védekezés vége felé jár az ország, és minden esély megvan arra, hogy a magyarok a legoptimistábban tekintsenek a hátralévő egy-két nap elé. "Ki kell tartanunk, másfél-két nap, és az ország fellélegezhet, megkönnyebbülhet" - fogalmazott a kormányfő, jelezve, a meteorológusok továbbra sem jeleztek csapadékot, így utánpótlása az árhullámnak nem várható.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés