Hirdetés

A tinédzser techguru, akit hamarosan szentté avathatnak - kicsoda Carlo Acutis?

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Carlo Acutis, egy olasz tinédzser és számítógépes csodagyerek, aki tevékenységével kiérdemelte az „Isten influenszere” becenevet, a katolikus egyház első ezredfordulós szentje lesz. De ki ő valójában?

Ferenc pápa elismerte a második csodát, amelyet Acutisnak, a játékosnak és számítógépes programozónak tulajdonítottak, aki 2006-ban, 15 évesen leukémiában halt meg. Acutis élete során technológiai ismereteit a katolikus hit terjesztésére használta, többek között egy csodákat dokumentáló honlapot hozott létre.

A fiú 1991-ben született Londonban, később családjával együtt Milánóba költözött. Bár Acutis szülei nem voltak vallásosak, a fiatal fiú hitét lengyel nevelőnője táplálta. Halála után holttestét az olaszországi Assisi városába szállították, ahol most egy kegyhelyen van kiállítva, más, hozzá kapcsolódó ereklyékkel együtt - írja a CNN

Hogyan lesz valakiből szent?

Hivatkozás másolása

A potenciális szentté avatandó jelölteknek általában két csodát kell tulajdonítani ahhoz, hogy szentté avathassák őket. A legutóbbi csoda, amelyet Acutisnak tulajdonítottak, egy Costa Rica-i lány gyógyulásához kapcsolódik, aki fejsérülést szenvedett, miután leesett a kerékpárjáról az olaszországi Firenzében, ahol tanult. Édesanyja elmondta, hogy lánya gyógyulásáért imádkozott Acutis Assisiben található sírjánál.

Acutist 2020-ban boldoggá és „áldottá” nyilvánították az első csodája után, amikor állítólag közbenjárására meggyógyult egy brazil fiú, aki egy születési rendellenesség miatt nem tudott normálisan táplálkozni.

A két csoda elismerése után a következő lépés az lesz, hogy a pápa összehívja a bíborosok ülését, hogy megegyezzenek Acutis szentté avatásáról, és döntsenek a szentté avatás időpontjáról.

Történetét hasznosnak tartják a katolikus egyház számára, amely a digitális korban igyekszik jobban kapcsolatot kialakítani a fiatalabb generációkkal.

Acutisra - aki a millenniumi generáció tagjának számít, mivel az 1980-as évek eleje és az 1990-es évek közepe között született - a barátok és a család úgy emlékszik, hogy szívesen játszott videojátékokkal, például Halóval, Super Marióval és Pokémonnal.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés