Hirdetés

Hová tűntek a magyar katolikusok? Döbbenetes szavak az egyházi vezetőtől

Nap Híre portré Nap Híre

Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát a Válasz Online-nak adott interjúban azt mondta, a római katolikus egyház 2011 óta több mint egymillió embert, a reformátusok közel 300 ezret veszítettek, így először kerültek többségbe a nem vallásosak Magyarországon a KSH 2022-es népszámlálási adatai alapján. 

Ezzel összefüggésben két dologra hívta fel a figyelmet Hortobágyi Cirill. Mint mondta, a maga 2,9 milliós lélekszámával még mindig a katolikusoké a legnagyobb közösség Magyarországon. A Pannonhalmi Területi Főapátság plébániáin a népszámlálásnál pedig nagyobb létszámban vannak jelen a szerzetesrend által nyilvántartottak, vagyis akiket megkereszteltek, és formális aktussal nem távoztak az egyházból - írja az Index

Ez alapján arra következtetett, hogy többen vannak, akiknek van igénye a lelki életre, a spiritualitásra, csak nem tudják megszólítani őket a meglévő intézményi keretek között. 

A spiritualitás iránti igényt illetően úgy fogalmazott, óriási felelősségünk van elmondani, miért több a kereszténység, mint a sámándobolás: az örök életet és az üdvösséget kell hirdetnünk.

Arra a felvetésre, mely szerint a népszámlálás során a vallási hovatartozásra nem válaszolók magas számának egy lehetséges magyarázata, hogy a hívők egy része problémának látja az egyházak és a politika közelségét, (azt, hogy az egyházak átengedték a kereszténység szó használatát a politikának, viszont nem emelnek szót lényegében semmilyen visszaélés ellen) úgy felelt: ezt a jelzést komolyan kell venni. A kérdés az, hogy hogyan lehet erre reagálni, amikor az egyházak vezetőinek muszáj pragmatikusan is gondolkozni, hiszen rájuk van bízva egy intézményhálózat és egy sor közfeladat, ezért szükségük van az állami támogatásokra.

Ugyanakkor azt is elismerte, hogy Jézus tanítása nem pragmatikus szempontokat helyez előtérbe, és ebben a tekintetben korunk egyháza nem a legprófétaibb hangot képviseli.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés