Hirdetés

Ferenc pápa szerint a katolikus egyház megáldhatja az azonos nemű párokat

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Ferenc pápa azt mondta, hogy nyitott lenne arra, hogy a katolikus egyház megáldja az azonos nemű párokat.

Ferenc pápa
Ferenc pápa

A bíborosok egy csoportjának válaszolva, akik a kérdés tisztázását kérték tőle, azt mondta, hogy minden áldáskérést "pásztori szeretettel" kell kezelni - írja a BBC.

"Nem lehetünk olyan bírák, akik csak tagadnak, elutasítanak és kizárnak" - mondta Ferenc pápa. Hozzátette azonban, hogy az egyház továbbra is "objektíven bűnösnek" tartja az azonos neműek kapcsolatát, és nem ismeri el az azonos neműek házasságát.

A katolikus egyházban az áldás egy ima vagy könyörgés, amelyet általában egy lelkész mond, és arra kéri Istent, hogy tekintsen jó szemmel az áldott személyre vagy emberekre.

Számos országban, köztük Belgiumban és Németországban, a püspökök engedélyezték a papok számára, hogy megáldják az azonos nemű párokat, de az egyházi hatóságok álláspontja homályos maradt.

2021-ben egy hasonló felvilágosítási kérés nyomán a Vatikán doktrinális hivatala elutasította a gyakorlat engedélyezését.

A pápa a legutóbbi kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az egyház a házasságot "kizárólagos, stabil és felbonthatatlan egyesülésnek tekinti férfi és nő között", és kerülnie kell "mindenféle szertartást vagy szentségi eljárást, amely ellentmondana ennek a meggyőződésnek". Hozzátette azonban, hogy "amikor áldást kérnek, az Isten segítségért könyörgése, a jobb életért való könyörgés".

"A lelkipásztori körültekintésnek megfelelően fel kell ismernie, hogy vannak-e olyan áldási formák, amelyeket egy vagy több személy kér, és amelyek nem közvetítik a házasság téves fogalmát" - mondta.

Úgy tűnik, a pápa azt javasolta, hogy az áldás iránti kérelmeket eseti alapon kell mérlegelni, azt mondta, hogy "azok a döntések, amelyek bizonyos körülmények között a lelkipásztori óvatosság részét képezhetik, nem feltétlenül válhatnak normává".

"A kánonjognak nem szabad és nem is kell mindenre kiterjednie" - tette hozzá.


A pápa azt is elmondta, hogy az egyháznak mindig "kedvességgel, türelemmel, megértéssel, gyengédséggel és bátorítással" kell megközelítenie az emberekkel fenntartott kapcsolatait.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés