Hirdetés

Ön is életveszélyben lehet és nem is tud róla

Nap Híre portré Nap Híre

A Candida auris súlyos, életveszélyes állapotot okozva egész kórházi osztályokat fertőzhet meg.

A tudósok mindössze 15 évvel ezelőtt fedezték fel a C. aurist, amelyet azóta már a Föld egyik legveszélyesebb gombás eredetű kórokozójaként tartanak számon. Egyes vélekedések szerint ez lehet az első olyan, az embert is megfertőző gombafaj, amelyik a klímaváltozás következtében bukkant fel.

A C. auris máig rezisztens a rendelkezésre álló gombaellenes kezelésekkel szemben, így amint megjelenik egy kórházban, szinte lehetetlen megszabadulni tőle. Az ellene való harcot megnehezíti, hogy az orvosok általában csak azután diagnosztizálják a gombás fertőzést, hogy kizárnak minden más potenciális okot - írja a Dívány

A vérvizsgálatok az érintetteknél magas fehérvérsejtszámot jeleznek, ami a fertőzések tipikus jele, de az orvosok gyakran nem tudják megmondani, hogy milyen típusú mikroba okozza, így kezelési módja sem egyértelmű.

A tünetek az adott törzstől függően eltérőek lehetnek. A Cryptococcus neoformans például jellemzően az agyat érinti, és szörnyű fejfájást okoz. Az Aspergillus ezzel szemben hajlamos megtámadni a tüdőt, a betegek ezért köhögnek, légszomjat éreznek, és a mellkasröntgen tüdőgyulladásra utaló jeleket mutat náluk.

A fertőző gomba légzéssel vagy vágásokon, sebeken keresztül, a véráramba jutva okoz fertőzést, emellett a kórházakban rosszul fertőtlenített katéterek révén is terjedhet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az immunhiányos betegekre nézve különös kockázatot jelent.

Bár az emberről emberre való fertőződés ritka tulajdonság a gombáknál, a C. auris az emberi bőrön megtelepedve hosszú hetekig életképes maradhat, miközben ellenállhat az erős hatású kórházi fertőtlenítőszereknek. Egyes beszámolók alapján a gomba spóráit jóval azután is megtalálták a kórházi szobákban, hogy az érintett beteget elbocsátották vagy életét vesztette – még akkor is, amikor más gombafajokat sikeresen távolítottak el fertőtlenítőszerek segítségével.

Az azonosításától számított egy évtizeden belül a C. auris hat kontinens összesen 40 országában okozott haláleseteket. 2021-re a fertőzések száma a háromszorosára emelkedett az előző két évben tapasztalt mértékhez képest.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés