Hirdetés

Nem vicc, betépett cápák úszkálnak a brazil partokon: pozitív eredményt hozott a kokainteszt

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Brazília partjainál élő cápák kokainra pozitív eredményt mutattak - közölték a tudósok.

Tengerbiológusok 13 brazil éles orrú cápát vizsgáltak meg, amelyeket a Rio de Janeiro melletti partoknál fogtak. A vizsgálat során a tudósok megállapították, hogy az állatok izmaikban és májukban magas a kokainszint. A koncentrációk 100-szor magasabbak voltak, mint a korábban más vízi élőlények esetében jelentett értékek - írja a BBC.

A koncentrációk akár százszor magasabbak voltak, mint amit korábban más vízi élőlényeknél jelentettek. Az Oswaldo Cruz Alapítvány által végzett kutatás az első, amelyben kokain jelenlétét mutatták ki cápákban.

A szakértők szerint a kokain vagy az illegális laboratóriumokon - ahol a kábítószert gyártják - kerül a vizekbe, vagy pedig a kábítószer-használók ürükélével. A kutatók szerint a tengerbe veszett vagy csempészek által kidobott kokaincsomagok is forrásai lehetnek a szennyezésnek, bár ez kevésbé valószínű.

Sara Novais tengeri ökotoxikológus a Science magazinnak azt mondta, az eredmények nagyon fontosak és potenciálisan aggasztóak. A kutatásban részt vevő összes nőstény terhes volt, de a szakértők szerint a kokainnak a magzatokra gyakorolt hatása ismeretlen.

További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a kokain megváltoztatja-e a cápák viselkedését. Korábbi kutatások azonban azt mutatták, hogy a kábítószer valószínűleg hasonló hatással van az állatokra, mint az emberekre.

Tavaly Anglia déli partjainál gyűjtött tengervízmintákban olyan kémiai vegyületeket találtak, mint a benzoilekgonin, amelyet a máj termel a kokainhasználat után.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés