Hirdetés

Botrányos döntés: korlátozzák a karácsonyi jelképet az uniós központban

Morvay Péter portré Morvay Péter

A világ egyik legrégebbi karácsonyi vásárán 350 termék árusítását korlátozzák, köztük a keresztény feszületet is, amelynek a nevét sem lehet használni.

A Telegraph tudósítása szerint a strasbourgi városvezetés döntését a helyi Zöldeket kezdeményezték, amelyet azzal indokoltak, azzal meg kell őrizni a Franciaország karácsonyi fővárosának nevezett piac „hitelességét”, amely évente 2 millió látogatót vonz.

Az engedélyezett termékek listáját egy különbizottság állította össze, amely szerint a karácsonyi vásár nem válhat „fogyasztói vidámparkká”. Ennek érdekében állították össze a tiltott és korlátozott árúcikkek listáját. 

A strasbourgi karácsonyi vásár több mint 500 éves hagyomány
A strasbourgi karácsonyi vásár több mint 500 éves hagyomány

A tiltólistán szerepel többek között a popcorn, a karácsonyi csizma, az esernyők és a poncsók is. A botrányt azonban nem ezeknek a termékek váltották ki, hanem az, hogy nem lehet külföldről származó kereszteket árusítani, csak francia gyártmányúakat, és azokat is „JK-kereszt” névvel kell ellátni, úgymond a fogyasztók megfelelő tájékoztatása érdekében.

Az új szabályok a politikai ellenzék élesen bírálta az Európai Parlamentnek otthont adó kelet-franciaországi városban.

"Ez egy idióta woke-izmus" – jelentette ki Anne-Pernelle Richardot szocialista városi tanácsos.

„Jézus Krisztus neve szitokszó lett?”

– kérdezte Alain Fontanel, Emmanuel Macron elnök parlamenti szövetségének képviselője, aki hozzátette: „Talán tilos a jövőben kimondani a karácsony mögött álló ember nevét?”

Ideológiai vita támadt a karácsonyi vásár fogyasztóvédelmi listájából
Ideológiai vita támadt a karácsonyi vásár fogyasztóvédelmi listájából

Az ellenzék szerint az ultraliberális kezdeményezés ideológiai cenzorként működik. 

A strasbourgi alpolgármester, Guillaume Libsig, aki egyben a bizottságnak is tagja, védelmébe vette a döntést, és azt mondta, hogy a lista „hitelesebbé teszi az eseményt” és a feszületekkel kapcsolatban nem a nevük, hanem a származásuk jelenti a fő problémát. Mint elmondta, a cél az volt, hogy a kínai és más, külföldön gyártott kereszteket betiltsák a minőségi, helyi gyártású keresztek javára.

„A prioritás az, hogy olyanok legyenek, amelyek méltóságteljesek és jó minőségűek, Európában készültek, és nem konténerekben érkeznek Ázsiából” – mondta az alpolgármester.

Az először 1570-ben megrendezett strasbourgi „Christkindelsmärik” a hatalmas karácsonyfájáról, a díszkivilágításról, a szép faházakról, a bredele süteményekről és a forralt borról híres. 

A karácsonyi ünnepséget ugyanakkor nem csak Strasbourgban akarják megváltoztatni a francia zöldek.

Pierre Hurmic, Bordeaux zöld polgármestere 2020-ban bejelentette, hogy nem állít többé óriási éves karácsonyfát, mivel nem akar „halott fákat a város főterén”. A döntéstől végül a politikai botrány és a lakosság ellenállása miatt végül elállt. Egy közvélemény-kutatás szerint a franciák 79 százaléka ragaszkodik a karácsonyfához és az ünnep más hagyományos jelképeihez.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés