Hirdetés

Rálőttek a magyar színésznőre, személyes bosszú lehet a háttérben

Nap Híre portré Nap Híre

A híres színésznőt, a 48 éves Márkus Emíliát egy korábbi kellékesnője próbálta megölni.

Megrázó merénylet rázta meg a budapestieket 1908 őszén, amikor megpróbálták megölni Márkus Emíliát. A színésznőt korábbi kellékesnője próbálta megölni egy pisztollyal, azonban a golyó célt tévesztett. Ezután a Gregus Janka névre hallgató merénylő aztán maga ellen fordította a fegyvert, ám felépült s végül elmegyógyintézetbe zárták. 

Az akkor 45 éves kellékest korábban elbocsátották a Nemzeti Színháztól, mert nem kevés pénzzel rövidítette meg a teátrumot. A nő pedig bosszút forralt. Azt viszont senki sem értette, miért Márkuson próbált elégtételt venni, hiszen nem volt köze az elbocsátásához. Mégis így történt.

Utóbb kiderült, Gregus Alagon szerzett egy pisztolyt, majd a Rákóczi úton töltényeket vásárolt hozzá. Így ment el október 4-én éjszaka Márkus Emília Múzeum körút 2. szám alatt található bérpalotájába. Mivel kellékes volt, így volt kulcsa és besurrant a lakásba. Ezután a toalettszobában található szekrényben bújt el, ám olyan híresztelések is szárnyra keltek, hogy sohasem ment be kulccsal,  hanem hajnalban szökött be a nyitott ajtón. 

A színésznő reggel felébredt és nyolc órakor mit sem sejtve leült a tükör elé, hogy megfésülködjön. Ekkor lépett ki a szekrényből Gregus Janka, pisztolyt szegezett a színésznőre, majd elsütötte a fegyvert. A golyó átütötte Márkus hálóingét, de csodával határos módon a primadonnát nem érte, hanem a falba fúródott - idézte fel a történteket a Blikkrúzs

A színésznő szerencsére gyorsan eszmélt, kirohant a toalettszobából és bezárkózott a hálószobába. Gregus Janka erre lehuppant Márkus férjének dohányzószobájában egy bőr fotelre, majd maga ellen fordította a pisztolyt. Két lövést adott le, ám utóbb kiderült, egyik sem volt halálos. Ezután a Rókus kórházba szállították, ahol heteken belül teljesen felépült. Gregus búcsúlevelet is írt, amelyben közölte, hogy a Nemzeti Színház vezetősége tehet mindenről, amúgy meg temessék a testét Márkus Emília mellé.

A kellékes egyébként korábban azt is állította, hogy hosszú ideig "bűnös szerelmi viszonyt" folytatott Márkussal. A színésznő azonban azt mondta, ebből egy szó sem igaz, "meghibbant szegény kellékes az elbocsátása után."

Gregus Janka néhány hét után felépült és letartóztatták gyilkossági kísérlet miatt. De még a tárgyalást sem várták meg, hanem felmentették a vád alól és szabadon távozhatott.  A mindentudók szerint Márkus Emília járt el az érdekében. A közlemény szerint Gregus kihallgatása után bizonyságot nyert, hogy nem akarta megölni a színésznőt, ezért történt, hogy bár közvetlen közelről lőtt, nem találta el.

Voltak, akik azt állították, hogy Márkus Emília azért járt el a kellékes érdekében az igazságügyi miniszternél, mert attól tartott, hogy a nyilvános bírósági tárgyaláson kínos dolgokat mond róla Gregus. 

Gregus Janka tehát megúszta a felelősségre vonást, ám néhány nappal később többek előtt kijelentette, hogy megtisztítja a Nemzeti Színházat azoktól, akik ártottak neki és itt már nem Márkusra gondolt. Mindez már sok volt a hivatalos szerveknek, s Gregust elmegyógyintézetbe szállították. A további sorsa ismeretlen. Márkus Emília végül szép kort megélve, 1949 karácsonyán, 89 éves korában halt meg Budapesten.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés