Hirdetés

Riadót fújt a Booking: rémálommá válhat a nyaralás, ha nem vagyunk elég óvatosak

Garai Kitti portré Garai Kitti

A Booking.com arra figyelmeztet, hogy a mesterséges intelligencia miatt robbanásszerűen megnövekedhet az utazási csalások száma. A cég internetes biztonsági főnöke, Marnie Wilking szerint az elmúlt 18 hónapban 500 és 900% közötti növekedés volt tapasztalható a csalásokban.

A szakember elmondta, különösen az adathalászat növekedett meg jelentősen, amióta a ChatGPT-hez hasonló generatív mesterséges intelligencia-eszközök megjelentek a piacon. "Persze az adathalászat már az e-mailek kezdete óta létezik, de a fellendülés nem sokkal a ChatGPT megjelenése után kezdődött" - tette hozzá. 

"A támadók egyértelműen a mesterséges intelligencia segítségével indítanak támadásokat, így sokkal jobban hasonlítanak a hivatalos e-mailekre, mint bármi más, amivel eddig próbálkoztak" - mondta.

Az adathalász-támadások gyakran úgy próbálják meggyőzni az embereket, hogy adják át a kártyaadataikat, hogy hamis - de nagyon meggyőzőnek tűnő - internetes foglalási linkeket küldenek nekik. A csalók gyakran célozzák meg olyan webhelyeket, mint a Booking.com és az Airbnb, mert ezeken lehetőséget kapnak az emberek arra, hogy saját szállásaikat listázzák - írja a BBC

Miután valaki fizet, a csalók vagy nyomtalanul eltűnnek, vagy pedig további üzenetekkel próbálnak még több pénzt kicsalni a gyanútlan áldozatukból. Az ilyen típusú csalások egyébként már régóta jelen vannak, és leginkább arról lehet felismerni őket, hogy helyesírási és nyelvtani hibákkal van tele az adott üzenet. Wilking szerint azonban a mesterséges intelligencia használata megnehezíti, hogy felismerjük ezeket az e-maileket, mivel sokkal valóságosabbnak tűnnek, mint eddig bármilyen próbálkozás. Ráadásul a csalók a mesterséges intelligencia segítségével több nyelven is képesesek pontosabb szövegeket generálni. 

A szakember ezért arra kérte a szállodákat és az utazókat, hogy használják a kétfaktoros hitelesítést minden esetben, ugyanis szerinte ez az adathalászat és a hitelesítő adatok ellopása elleni közdelem legjobb módja. Arra is felszólította az embereket, hogy a korábbinál is jobban figyeljenek arra, hogy milyen linkekre kattintanak rá. 

Wilking ugyanakkor kitért arra is, hogy a mesterséges intelligencia lehetővé tette például a Booking.com számára is, hogy gyorsabban eltávolítsa az olyan hamis szállodákat az oldalról, amelyek csak átverni próbálják az embereket. 

Jane Hawkes, az utazási iparágra szakosodott fogyasztói szakértő szerint az utazási szolgáltatóknak "fokozniuk kell az erőfeszítéseket", hogy felhívják az emberek figyelmét a csalásokra. "Felelősségük az is, hogy tanácsot adjanak az utazóknak, hogyan lehet minimalizálni az átverés kockázatát" - mondta. Ugyanakkor hozzátette, az embereknek is kellő körültekintéssel kellene keresgélniük. "Mindig ellenőrizzék az elérhetőségeket a weboldalakon, és hogy van-e telefonszám, ugyanis sok átveréses oldalon szándékosan nincs megadva ilyen" - mondta. Azt is javasolta, hogy inkább csomagban foglaljunk, mint külön-külön repülőjegyet és szállást, és használjunk hitelkártyát, hogy maximalizáljuk a védelem mértékét.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés