Hirdetés

Biden rémálma? Függetlenként indulhat Kennedy elnök unokaöccse

Morvay Péter portré Morvay Péter

Ifjabb Robert F. Kennedy független jelöltként a demokrata szavazatok egyharmadát is elviheti Biden elnöktől.

Mint arról beszámoltunk, ifjabb Robert F. Kennedy bejelentette indulását a 2024-es elnökválasztáson, eddig azonban úgy tűnt, hogy demokrata párti aspiránsként nincs sok esélye a jelöltségre. Egészen más a helyzet azonban, ha független jelöltként indulna.

Eddig mindenki biztosra vette, hogy a néhai John F. Kennedy elnök unokaöccse és Robert F. Kennedy igazságügyi miniszter fia a családi hagyományokhoz híven a demokrata párt jelöltségét próbálja megszerezni 2024-ben.

Bár Kennedy támogatottsága a demokrata pártban a felmérések szerint eléri a 20-25%-ot, az előválasztáson valószínűleg nem sok esélye lenne Biden elnökkel szemben megszerezni a jelöltséget, különösen, hogy az amerikai főáramú sajtó kifejezetten ellenséges vele szemben a Covid-járványkezeléssel és az ukrajnai háborúval kapcsolatos alternatív nézetei miatt, az Instagramról már törölték is.

Ráadásul családja szemében is fekete báránynak számít,

A napokban azonban a dél-karolinai North Charlestonban egy kampánygyűlésen kijelentette, hogy mivel minden áron távol akarják tartani az elnökválasztástól,

minden lehetőséget nyitva tart az indulásra.

Robert F. Kennedy a demokrata szavazatok egyharmadát i elviheti Bidentől
Robert F. Kennedy a demokrata szavazatok egyharmadát i elviheti Bidentől

Ezzel a Newsweek kommentárja szerint egyértelműen arra utalt, hogy Kennedy harmadik párti, független libertárius jelöltként indulhat 2024-ben.

Ebben az esetben nem kellene az előválasztáson megmérkőznie Bidennel, ráadásul a felmérések szerint független szabadságpárti indulóként még többen szavaznának rá, akár

a demokrata szavazatok egyharmadát is elviheti.

Ha ez megtörténne, azzal Joe Biden választási rémálma teljesedne be, ugyanis az elnök behozhatatlan hátrányba kerülne Donald Trumppal szemben.

A jelenlegi felmérések szerint Biden és Trump támogatottsága nagyjából azonos (bár van olyan felmérés, ami 20 pontos Trump-előnyt mért), miközben a jelenlegi elnök népszerűsége még a saját pártjában is alacsony, ezért a Kennedy által elvitt szavazatok pótlására aligha van esély.

A Newsweek úgy tudja, hogy Robert F. Kennedy október közepéig dönt arról, függetlenként indul-e a választáson.

A demokraták már 2016-ban gondban voltak, amikor egy liberális női jelölt, Jill Stein is versenybe szállt a Zöld Párt színeiben. A Steinre leadott mintegy félmillió szavazat nagyon hiányzott Clinton számára a szoros versenyben Trumppal szemben.

Most Kennedy ennek a sokszorosát viheti el Bidentől, ami akár Trump elsöprő győzelmét is eredményezheti – már feltéve, hogy a volt elnököt az ellene indított jogi cunami nem sodorja el az indulástól. 

Van olyan vádpont is vele szemben, ami alapján elvben halálra is ítélhetnék – arról ebben a korábbi cikkünkben írtunk, hogy 

Hasonlóan bizonytalan Joe Biden helyzete is, aki szinte minden nyilvános fellépésén belekeveredik valamilyen kínos helyzetbe. 

Legutóbb a zászlótartóval gyűlt meg a baja, korábban egy színpadon felejtett homokzsákkal, Indiában pedig a saját stábja keverte le az elnök mikrofonját, annyira zavarosan beszélt a G20 csúcstalálkozó egyik sajtóeseményén.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés