Hirdetés

Tényleg halálbüntetés várhat Trumpra az egyik perben?

Morvay Péter portré Morvay Péter

A volt elnökkel szemben valóban emeltek vádat olyan ügyben, amiért akár a legsúlyosabb büntetés is kiszabható.

Nyílt politikai hadüzenetként tekinti Donald Trump szóvivője azt, hogy a washingtoni bíróság pontosan az elnökválasztási kampány egyik legfontosabb dátuma, az úgynevezett szuperkedd előtti napra tűzte ki a volt elnök tárgyalását.

Az időzítésen túl a bejelentés abszurditását adja az is, hogy a Trump elleni egyik szövetségi vád a választásokba történő beavatkozás, amit sokak szerint az amerikai igazságügyminisztérium most éppen a volt elnökkel szemben követ el.

Trumpnak egyébként jövő tavaszig további legalább ötször meg kell jelennie különböző bíróságok előtt, először már a jövő héten, Atlantában, ahol ismertetik az ellen szóló vádiratot. 

Donald Trumpra legalább hat bírósági tárgyalás vár az elnökválasztás előtt
Donald Trumpra legalább hat bírósági tárgyalás vár az elnökválasztás előtt Guardian

Georgia állam főügyésze külön is beperelte Trumpot a 2020-as elnökválasztási eredmények állítólagos manipulálási kísérlete miatt.

Emellett a volt elnökkel szemben New Yorkban is vádat emeltek könyvelési szabálysértés miatt, valamint Floridában minősített dokumentumok tiltott tárolása miatt.

Trump hívei szerint a hatalmas jogi büntetőakcióval a Biden-kormányzat az elnökválasztás egyértelmű republikánus jelöltjét, egyben a jelenlegi elnök legveszélyesebb ellenfelét akarják kiütni a versenyből.

De nem csak a volt elnök idejét és a rendelkezésre álló kampánypénzét akarják a bírósági perekkel lekötni, hanem fizikailag is távol tartanák a választásoktól.

Bár az amerikai alkotmány szerint nem kizáró ok az elnökválasztáson sem a vádemelés, sem a jogerős ítélet, de még a börtönbüntetés sem, azt nehéz elképzelni, miként irányíthatná újraválasztása esetén az országot Trump a cellájából, a hadsereg főparancsnoki tisztségéről nem is beszélve, beleértve az atomkódokhoz való hozzáférésről.

Alkotmányjogászok szerint a demokraták ilyen helyzetben kezdeményezhetnék az elnök leváltását a 25. alkotmánykiegészítés alapján, ami arra az esetre vonatkozik, ha 

az államfő nem képes ellátni a feladatait. 

Ezt eddig egészségügyi alkalmatlanság esetére gondolták alkalmazni, de idetartozhat a börtönbüntetés miatti akadályoztatás is. Persze ehhez a radikális lépéshez a demokratáknak többséggel kell rendelkezniük a képviselőházban, ami jelenleg nincsen meg.

Van még egy elméleti lehetőség, ami tényleg kizárná Trumpot a Fehér Házból, mégpedig az, ha valamelyik perben halálra ítélik.

Bármennyire is abszurdnak hangzik, a volt elnököt tényleg megvádolták egy olyan bűncselekménnyel, amiért elvben halálbüntetés is járhat.

A washingtoni szövetségi perben – amely tehát a szuperkedd előtti napon kezdődik – ugyanis a négyből az egyik vádpont a „jogok elleni összeesküvés”, amelynek alapesetben tíz évig terjedő szabadságvesztés a maximális büntetése, azonban a büntető törvénykönyv szerint „ha a rendelkezés hatálya alá tartozó cselekmények halálos kimenetelűek, 

az elkövető akár halálbüntetést is kaphat".

Márpedig a Capitolium elleni 2021. január 6-i ostromnak volt halálos áldozata, így Trumppal szemben a vádat képviselő főügyész akár a halálbüntetést is indítványozhatja.

Donald Trumpnak azonban mégsem kell attól tartania, hogy a halálsoron várhatja a kivégzését, mert – mint arról a Lakmusz tényellenőrző cikke megnyugtatja a volt elnök élete felől aggódókat – az Igazságügyi Minisztérium a Reutersnek megerősítette, hogy 

a vádiratban eltekintettek a legsúlyosabb büntetés indítványozásától, így Trumpra maximum 10 év börtön szabható ki.

Trump mindenesetre kijelentette, hogy a maga részéről soha nem adja fel a küzdelmet, sem Joe Bidennel, sem saját párjának kihívóival szemben, akik a múlt héten nélküle tartották meg az első elnökjelölt-aspiránsi televíziós vitát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés