Hirdetés

Biden bejelentette, hogy „rákos” – Elszólta magát az amerikai elnök?

Morvay Péter portré Morvay Péter

Korábban bőrdaganattal műtötték, de abból felgyógyult

Hivatkozás másolása

Biden néhány nappal azután, hogy az iráni atombázisok elleni bombatámadás lehetőségéről beszélt, újabb megdöbbentő kijelentést tett. 

A globális felmelegedésről szóló beszédében bejelentette, hogy „rákos”. A Fehér Ház szerint az elnök egy korábbi bőrdaganatára utalt, amiből felgyógyult.

A Massachusetts állambeli Somersetben tartott sajtótájékoztatón a globális felmelegedésről beszélt. Felidézte, hogyan érintették szülővárosát, a delaware-i Claymontot is „mérgek, a szmog és az üvegházhatású gázok kibocsátása”.

Az elnök megdöbbentette hallgatóit, amikor kijelentette: 

„Ezért van nekem és annyi átkozottul sok más embernek, akikkel együtt nőttem fel, rákja.”

Hozzátette azt is, hogy államában, Delaware-ben volt a leghosszabb ideig legmagasabb a daganatos megbetegedések aránya az egész országban.

Az amerikai elnök jelen időben beszélt a betegségéről, de a Fehér Ház sajtóközleményben nem erősítette meg, hogy Biden rákos lenne. 

Az elnök kötelező 2021-es egészségügyi összefoglalójából kiderült, hogy korábban, még hivatalba lépése előtt műtétet hajtottak végre rajta, amely során nem rosszindulatú bőrdaganatot távolítottak el róla. A jelentésben többek között ez áll: „Jól ismert, hogy Biden elnök valóban sok időt töltött a napon fiatalkorában.”

„Több helyi, nem melanoma jellegű bőrrákot távolítottak el, mielőtt megkezdte volna elnöki tevékenységét.”

Biden orvosai szerint a műtét sikeres volt, és az elváltozásokat sikerült teljesen kimetszeni és 

„jelenleg nincsenek bőrrákgyanús területek”.

Az elnök korábban nem hozta összefüggésbe az olajfinomítókat a bőrkinövéseivel. A bejelentés azonban még inkább kétségbe vonja szándékát, hogy 2024-ben újra indulna az elnökválasztáson. A 79 éves Biden már most is minden idők legidősebb amerikai elnöke, és szellemi épsége gyakran nyilvános vita tárgya.

Amikor megpróbál beszédeiben személyes kapcsolatot felvenni a közönségével, többször tett olyan kijelentéseket, amelyekről kiderült, hogy nincs valóságalapjuk.

Tavaly szeptemberben például azt mondta zsidó vezetőknek, hogy emlékszik arra, hogy „elidőzőtt” és „járt” a pittsburghi zsinagógában a 2018-as, 11 emberen elkövetett tömeggyilkosság után. A Tree Of Life zsinagóga szerint azonban az elnök soha nem látogatta meg őket. A Fehér Ház később azt mondta, hogy Biden arra utalt, hogy felhívta telefonon a zsinagóga rabbiját.

Ugyanebben a hónapban Biden azt mondta egy idahói gyűlésén, hogy életének „első állásajánlata” a helyi Boise Cascade fűrészáru- és fatermékgyártó vállalattól érkezett. A vállalat azt közölte, hogy „ez újdonság volt számukra”. Biden korábban soha nem beszélt arról, hogy valaha is érdeklődött volna az államba költözés iránt.

2022. januárban pedig Biden azt mondta az atlantai történelmi fekete főiskolák diákjainak, hogy letartóztatták polgárjogi tüntetéseken - erre szintén nincs bizonyíték.

Fotó: YouTube

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés