Hirdetés

Biden elárulta, mikor bombázza az iráni atombázisokat

Morvay Péter portré Morvay Péter

Washington nem várja meg, amíg Teherán legyártja az első atombombát

Hivatkozás másolása

Az izraeli fővárosban Joe Biden és Jair Lapid aláírták a „Jeruzsálemi nyilatkozatot” Irán megfékezéséről.

Az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök egyetértettek abban, hogy nem szabad megengedni, hogy az iszlám rezsim nukleáris fegyverhez jusson. Abban viszont eltér a két vezető véleménye, hogy mi ennek a leghatékonyabb módja.

„A blöffök ideje lejárt. Az iráni rezsim vezetőinek tudniuk kell, hogy kemény árat fizetnek, ha továbbra is becsapják a világot.”

„A diplomácia és a szavak nem állítják meg Iránt, hogy atomhatalommá váljon, csak a hiteles katonai fenyegetés.” - ezt közölte az édesapja révén magyar származású izraeli kormányfő a közös sajtótájékoztatón, ám az amerikai elnök nem értett egyett ezzel az állásponttal.

Biden szerint a katonai erő alkalmazása csak a „legutolsó megoldás lehet”, és előtte esélyt kell adni a párbeszédnek Iránnal.

Az amerikai kormány közel két éve próbálja újraéleszteni az iráni atommegállapodást. Ezt még Obama elnök kötötte 2015-ben, de Donald Trump hivatalba lépése után felmondta a nukleáris paktumot. Az iráni vezetők számos alkalommal kijelentették, hogy stratégiai céljuk Izrael elpusztítása, ezért a zsidó állam nem kockáztathatja meg azt, hogy Teherán atomfegyverekhez jusson.

Irán azonnal visszautasította a katonai fenyegetést. Abolfáz Sekracsi dandártábornok, az iráni fegyveres erők parancsnoka szerint

„Biden álmos lehetett, amikor megfenyegette Iránt”.

Az amerikai elnök látogatása közben sem szünetel az izraeli választási kampány, amelynek megleő fordulatairól a napokban részletesen is írtunk.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés