Hirdetés

Nagy a baj, ismét terjedni kezdett a halálos betegség

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

ismét emelkedni kezdett a tuberkolózis (tbc) okozta halálozások száma Európában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése szerint.

Mint írták, Európában a betegség 2021-ben már 27 300 ember halálát okozta Európában, míg 2020-ban ez a szám 27 000 körül volt. A kontinens leginkább érintett országai Oroszország és Ukrajna voltak, előbbiben nagyjából 4900, utóbbiban 3600 tuberkulózisos halálozást jegyeztek fel - írja az ATV.

A szervezet szerint az emelkedő számokat az magyarázhatja, hogy a koronavírus-járvány miatt a tbc-s esetek diagnózisa sok esetben elmaradt. Ezenkívül az is növelheti a halálozások számár, hogy egyre elterjedtebb a betegséget okozó baktérium gyógyszerrezisztens mutációja.

Mint írták, 2021-ben a kontinenshez tartozó 53 országban mintegy 230 ezren kapták el a tuberkolózist, amelyet baktériumfertőzés okoz.  A megbetegedettek összesített száma az előző évekhez képest csökkenést mutat. Az elhalálozások számában észlelhető növekedés viszont amiatt lehet, hogy a pandémia okozta zavarok következtében számos esetben túl későn vagy egyáltalán nem is diagnosztizálták a betegséget.

A WHO azt is kiemelte, hogy 2021-ben már három tbc-s esetből egyet a rifampicin nevű antibiotikumra rezisztens baktérium okozott.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés