Hirdetés

Kitört a háború Elon Musk és a WHO között

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója szerint Elon Musk álhíreket terjeszt.

Elon Musk a Twitter-oldalán nekiment a WHO-nak. Az amerikai multimilliárdos ugyanis azt írta: "az országoknak nem szabadna alávetniük szuveneritásukat az Egészségügyi Világszervezetnek. Musk a bejegyzésével arra reagált, hogy Malcolm Robert jobboldali ausztrál szenátor bírálta az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetét.

A WHO igazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azonnal válaszolt a multimilliárdosnak. "Az országok nem vetik alá a szuverenitásukat a WHO-nak. #PandemicAccord (világjárvány-szerződés) ezen nem változtat. A szerződés segíti majd az országokat a világjárványokkal szembeni hatásosabb védekezésben. Segíteni fog bennünket abban, hogy jobban meg tudjuk védeni az embereket, éljenek akár gazdag vagy szegény országban”.

Ezt követően az igazgatója visszatért a világegészségügy kérdéseiről tartott heti sajtótájékoztatója megnyitójára, ahol arról beszélt, hogy az említett megállapodásról álhírek terjednek a világhálón, utalva ezzel Elon Musk bejegyzésére.

„Az az állítás, hogy a szerződés értelmében hatáskört adnának át a WHO-nak, egyszerűen hamis” – mondta. Biztosított arról, hogy „az országok saját maguk döntenek arról, hogy miről rendelkezzen a szerződés”.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz március elején közölte újságírókkal, hogy a WHO-tagállamoknak tárgyalniuk kellene a szerződéstervezetről, amelyben egyebek mellett szabályoznák az információk megosztásának és a védőoltásokhoz való hozzáférés tekintetében a gazdag és szegény országok között meglévő különbségnek a kérdését - írja az RTL.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés