Hirdetés

Besűrűsödött Szijjártó Péter hétfői napja, ezért lemondta a német külügyminiszter budapesti látogatását

Nap Híre portré Nap Híre

A magyar külügyminiszter naptárja betelt hétfőre.

A Nap Híre is beszámolt arról, hogy az EU vezetői csütörtökön aggodalmuknak adtak hangot a pletykák miatt, amelyek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök - az EU soros elnökségének élén - Moszkvába készül utazni, Charles Michel, a Tanács elnöke pedig úgy fogalmazott, hogy erre "nincs felhatalmazás".

Írtunk arról is, hogy a Orbán Viktor gépe Moszkva felé vette az irányt. alig néhány nappal azután utazik Moszkvába, hogy Kijevbe látogatott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott.

Végül kiderült, hogy a hír igaz volt: békemissziója keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

Most kiderült: nem valósul meg Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőre tervezett budapesti útja. A Reuters értesülését a német külügy megerősítette a Spiegelnek. Közölték: „Megdöbbenésünkre a magyar fél péntek este rövid határidővel lemondta Szijjártó Péter külügyminiszternek Baerbock külügyminiszterrel való, valójában hétfőre tervezett budapesti találkozóját. Az utazást egy későbbi időpontban átütemezik” - írja a 24.

Hozzátették, Orbán Viktor miniszterelnök meglepő és koordinálatlan moszkvai útja miatt nagyon fontos lett volna egy komoly és őszinte személyes megbeszélés a két külügyminiszter között. Sajnáljuk a lemondást.

A hvg.hu kérdésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sajtóosztálya közölte: a miniszter naptárjában történt – előre nem látott – változás miatt kérték, hogy a látogatásra egy későbbi, mint írták, remélhetőleg közeli időpontban kerüljön sor. Hangsúlyozták, hogy a lemondás hátterében kizárólag technikai és nem politikai ok áll, és a KKM reméli, hogy az új időpontról szóló egyeztetések minél előbb sikerrel zárulnak.

Hétfő óta Magyarország tölti be az az Európai Tanács féléves soros elnökségét, és azóta Orbán Viktor miniszterelnök „békeküldetésben” van. Először Ukrajnába utazott, majd Moszkvában Vlagyimir Putyinnál tett látogatást, ami felháborodást váltott ki a nyugati országok körében. Olaf Scholz német kancellár például világossá tette, hogy Orbán nem a másik 26 uniós tagállam nevében beszélt Moszkvában: „Az EU álláspontja nagyon világos: elítéljük az orosz agressziós háborút”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés