Hirdetés

Vészjósló bejelentést tett Putyin legnagyobb szövetségese a nukleáris fegyverekről

Garai Kitti portré Garai Kitti

Alekszandr Lukasenka arról számolt be, hogy elkezdődött a nukleáris fegyverek szállítása Belaruszba.

A 444.hu cikke szerint épphogy aláírták az orosz atomfegyverek belaruszi tárolásáról szóló dokumentumokat, Lukasenka már is bejelentést tett arról, hogy elindult a fegyverek szállítása. 

Az Egyesült Államok azonnal reagált az egyezményre, és elítélték, hogy Oroszország előkészületeket tett taktikai nukleáris fegyverek Belaruszba telepítésére, de egyelőre nem tartja szükségesnek, hogy saját nukleáris stratégiáján változtasson. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller úgy fogalmazott: ez felelőtlen lépés az oroszoktól, ugyanakkor nem látják jelét annak, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne. 

A Szergej Sojgu orosz és Viktar Hrenyin belarusz védelmi miniszter által aláírt dokumentumok „meghatározzák az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek belartusz területen történő tárolásának rendjét”. 

Az aláírás után Hrenyin azt mondta, az orosz nem hadászati nukleáris fegyverek telepítésének el kell gondolkodtatnia a barátságtalan országok vezetőit. "Ez hatékony válasz lesz a barátságtalan országok agresszív politikájára, és reményeink szerint elgondolkoztatja vezetésüket arról, hogy megengedhetetlen a helyzet további eszkalációja a térségben”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés