Hirdetés

Nukleáris bombázó lépett be Magyarország légterébe

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Még március 9-én délután nukleáris töltetek szállítására is képes amerikai nehézbombázó lépett be Magyarország léterébe. A Magyar Honvédség most részleteket árult el az esettel kapcsolatban.

A NOBLE41 kódjelű gép Romániában szállt fel, majd háromnegyed 4-kor lépett be a magyar légtérbe. A repülőgépek nyilvános repülési útvonalát követő egyik oldal szerint a B–52-es nem sokkal 4 óra után érkezett Kaposvár fölé, ahol egy kicsit elidőzött. Ezt követően 6 óra körül folytatta a gép az útját, méghozzá Spanyolország felé. Azonban hazánk légterében feltűnően hosszú időt töltött a nehézbombázó.

Eddig a Magyar Honvédségen kívül senki sem tudta, hogy miért töltött ilyen sok időt a repülőgép hazánk felett, azonban a honvedelem.hu oldalon nemrég közleményt adtak ki, amiben megmagyarázták mindezt. A tájékoztatás szerint a gép kiképzési célok miatt vendégeskedett Magyarországon a megszokottnál hosszabb ideig - írja az Index.

Kiemelték továbbá, hogy az amerikai gép mintegy két órát töltött a magyar légtérben, a kiképzés során pedig lehetőséget biztosítottak a magyar JTAC-k számára, hogy a NATO-n belüli egységes eljárások alapján gyakorolhassanak az ikonikus típussal nappal és éjszaka.

A nehézbombázó egyébként 15 kilométer magasságban is képes repülni, nagy erőssége, hogy a hagyományos mellett nukleáris fegyvereket is hordozhat. Légi utántöltés nélkül harci hatótávolsága meghaladja a 14 162 kilométert.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés