Hirdetés

Egy elejtett Cheetos chips megváltoztatta egy barlang ökoszisztémáját: ez megmutatja, mekkora hatással vagyunk a világra

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az új-mexikói Carlsbad Caverns Nemzeti Park hatalmas barlangjában nemrég egy teli Cheetos zacskót dobott le egy látogató, ami aztán hatalmas hatást gyakorolt a barlang ökoszisztémájára.

Emberi léptékkel mérve egy kiöntött snack-zacskó jelentéktelennek tűnhet, de a barlang élővilága számára mindent megváltoztathat

- írták a parkőrök egy Facebook-bejegyzésben, melyből kiderült, hogy a chipset a Big Room nevezetű teremben, az ösvényen kívül találtak meg - írja a CNN

"A feldolgozott kukorica, amelyet a barlang nedvessége megpuhított, tökéletes környezetet teremtett a mikrobiális élet és a gombák számára. A barlangi tücskök, atkák, pókok és legyek hamarosan ideiglenes táplálékhálózatba szerveződtek, és a tápanyagokat a környező barlangba és képződményekbe juttatták. A penészgombák feljebb terjednek a közeli felületeken, megtermékenykednek, elpusztulnak és bűzlenek. A körforgás pedig csak folytatódik" - magyarázták a posztban. 

A park közlése szerint a felügyelők 20 percet töltöttek azzal, hogy gondosan eltávolítsák a penészgombákat és az idegen törmeléket a barlang belsejében lévő felületekről, és megjegyezték, hogy bár a rágcsálnivalókból kipattant ökoszisztéma néhány tagja barlanglakó volt, "a mikrobiális élet és a penészgombák nagy része nem az”.

A bejegyzésben felhívták a figyelmet arra, hogy ez a barlangra gyakorolt hatás teljesen elkerülhető lehet, ha a látogatók is odafigyelnek. "[Legyünk] nagyok vagy kicsik, mindannyian nyomot hagyunk, bármerre is megyünk. Továbbra is törekedjünk arra, hogy a világot jobbá tegyük, mint ahogyan találtuk” – olvasható a posztban, amely a park látogatóit szólította meg.

A park weboldala szerint az étkezés és bármilyen, csak sima vízen kívüli ital vonzza az állatokat a barlangba.

A Carlsbad Caverns Nemzeti Parkban található Big Room a legnagyobb egyedi barlangterem Észak-Amerikában, amely egy 2 km-es ösvényen keresztül érhető el. A barlang évmilliókkal ezelőtt keletkezett, amikor a kénsav feloldotta a mészkövet, és barlangjáratokat hozott létre.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés