Hirdetés

Megkezdődött: tömegesen törli a Gmail fiókokat a Google: így kerülheted el, hogy a tiéd is odavesszen

Garai Kitti portré Garai Kitti

Minden olyan fiók törlésre kerülhet, amelyet már egy jó ideje nem használtak a felhasználók.

Mint ismert, a Google tavaly decemberben kezdte törölni azokat a fiókokat, amelyeket két éve nem használtak a felhasználók. A lépésre azután került sor, hogy az internetes óriás tavaly májusban frissítette az inaktív fiókokra vonatkozó szabályzatát. 

A szabályzat szerint minden olyan Google-fiók törlésre kerülhet, amelyet legalább két éve nem használtak, beleértve a Google Workspace tartalmait is – például a Gmailt, a Dokumentumokat, a Drive-ot, a Meet-et és a Naptárat –, valamint a Google Fotókat. A Google ugyanakkor közölte, hogy fokozatosan hajtra végre a fióktörléseket, és azokkal kezdi, amelyeket csak létrehoztak, aztán soha többé nem használták - írja a New York Post. 

A Google a törlést megelőző hónapokban több értesítést is küld a felhasználóknak, mind az érintett fiók e-mail címére, mind a helyreállítási e-mail címre, ha van ilyen. "A Google-fiók aktívan tartásának legegyszerűbb módja, ha kétévente legalább egyszer bejelentkezik" - írta Ruth Kricheli, a Google termékmenedzsmentért felelős alelnöke a biztonság és védelem blogbejegyzésében. "Ha nemrégiben bejelentkezett a Google fiókjába vagy bármelyik szolgáltatásunkba, a fiókját aktívnak tekintjük és nem töröljük" - magyarázta. 

Az aktivitás számos tevékenységet magában foglalhat, ilyenek:

Hivatkozás másolása
  • Egy e-mail elolvasása vagy küldése
  • Google Drive használata
  • YouTube-videó megtekintése
  • Egy alkalmazás letöltése a Google Play Áruházból
  • A Google kereső használata
  • vagy harmadik fél alkalmazásába vagy szolgáltatásába való bejelentkezés a Google-fiókkal

Ha a felhasználónak a Google-fiókján keresztül van egy meglévő előfizetése, akkor a Google ezt is aktivitásnak tekinti és a fiók nem kerül törlésre. 

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a Google Fotókba kétévente külön is be kell jelentkezni, ha nem akarjuk, hogy a fotóink és egyéb tartalmaink törlésre kerüljenek. 

Kricheli közölte azt is, hogy jelenleg nem tervezik az olyan fiókok törlését, amelyeknek vannak YouTube-videói. Az irányelv csak a személyes Google-fiókokra vonatkozik, és nem érinti a szervezetek, például iskolák vagy vállalkozások fiókjait.

A Google szerint a változtatás célja a fiókok eltérítésével járó biztonsági kockázatok csökkentése, mivel a hosszabb ideje nem használt fiókok nagyobb valószínűséggel kerülnek veszélybe. "Ennek oka, hogy az elfelejtett vagy felügyelet nélkül hagyott fiókok gyakran régi vagy újrahasznált jelszavakat használnak. Ezeknél a fiókoknál nem állítottak be kétlépcsős hitelesítést és kevesebb biztonsági ellenőrzést végez rajtuk a felhasználó" - sorolta Kricheli. 

"Belső elemzésünk azt mutatja, hogy az elhagyott fiókok esetében legalább tízszer kisebb valószínűséggel van kétlépcsős hitelesítés beállítva, mint az aktív fiókok esetében. Ez azt jelenti, hogy ezek a fiókok gyakran sebezhetőek, és ha egy fiók egyszer már veszélybe került, a személyazonosság-lopástól kezdve a nem kívánt vagy akár rosszindulatú tartalmak, például spam terjesztéséig mindenre felhasználható" - mondta. 

Világszerte több mint 1,8 milliárd ember használja a Gmailt, amely az Apple után a második legnépszerűbb e-mail szolgáltató. A szolgáltatás 2004-ben indult, és akkoriban egy gigabájt tárhelyet kínált, ami abban az időben hatalmas mennyiségnek számított. „Ez a frissítés összhangba hozza szabályzatunkat az iparági normákkal a megőrzés és fióktörlés terén, valamint korlátozza azt az időt, ameddig a Google megőrzi a felhasználatlan személyes adatokat” – mondta Kricheli.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés