Hirdetés

Balog Zoltán: nem én nyújtottam be K. Endre kegyelmi kérvényét

Nap Híre portré Nap Híre

Balog Zoltán református püspök egy levélben azt állítja, hogy K. Endre kegyelmi kérvényét nem ő terjesztette fel.

Balog Zoltán
Balog Zoltán

“Azokra a médiából jövő alaptalan vádaskodásokra és híresztelésekre, amelyek rajtam mint a Zsinat lelkészi elnökén keresztül egyházunkat, annak zsinati testületét is be akarják mocskolni, a visszautasításon túl nem fogok válaszolni. De előttetek kész vagyok megállni.

Mindenki által tudható, hogy 15 ismert közéleti, tudományos, egyházi és a kultúrát alakító személlyel együtt tagja vagyok a köztársasági elnök tanácsadó testületének. Az is természetes, hogy ebben a minőségemben nem egyházunkat képviselem. Akár tévedtem, akár nem, amikor megbízóm kérésére bármilyen ügyben állást foglaltam, az kizárólag rá tartozik. Elnök asszony a nyilvánosság előtt elmondta, amit szükségesnek tartott. Tiszteletben tartom azt, ahogy ő ezt az ügyet lezárta. Tartsuk mi is tiszteletben!

2016-ban miniszterségem alatt a bicskei gyermekotthon főváros által Bárczy István-díjjal jutalmazott igazgatója a szakterület felterjesztésére kapott kitüntetést, s amikor gyanú merült fel ellene, azonnal felfüggesztettem, vizsgálatot rendeltem el, s a büntetőeljárás végén börtönbe került. Vele személyesen soha nem találkoztam, kegyelmi kérvényt nem nyújtott be. Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében (akit nem pedofilként ítéltek el) fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. A kérvényt nem én nyújtottam be, és nem én terjesztettem fel. A pedofília bűnének mélységes elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát és nem is fogja. A Református Egyházban ebben is egyek vagyunk. Holnap a nyilvánosság előtt is nyilatkozatot teszek erről” - írja Balog Zoltán református püspök abban a levélben, amelyet a lelkipásztoroknak és a presbitereknek címzett, és a Telex is hozzájutott.

Kedd délelőttre rendelte be a volt emberierőforrás-minisztert a Magyarországi Református egyház vezetése, hogy számoljon be arról Balog Zoltán, milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében.

Gégény István, a Szemlélek lapigazgatója hétfő reggel az ATV Start műsorában arról beszélt, hogy Balog Zoltánnak ki kell állnia a nyilvánosság elé, és elmondania, valóban ő volt-e az előmozdítója a kegyelmi döntésnek.

Állítólag Balog Zoltán lobbizhatott azért, hogy K. Endre megkapja a kegyelmet. Egyes források szerint a püspök arra hivatkozott a botrány kitörte után, hogy a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon. Lapértesülések szerint Balog Zoltán még találkozót is szervezett Novák Katalin és K. Endre felesége között.

A keddi, egyházi értekezlet után Balog Zoltán nyilatkozatot fog tenni a kegyelmi ügyről - legalábbis ezt ígérte még korábban a püspök.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés