Hirdetés

Videó: súlyos kérdést kapott Balog Zoltán Novák Katalin botrányos távozásával kapcsolatban

 portré

Gégény István, a Szemlélek lapigazgatója szerint erkölcsi válságba került az ország, és Balog Zoltán református püspöknek sok mindent kellene tisztáznia.

Mint azt a Naphire.hu is megírta, Novák Katalin köztársasági elnöktől kegyelmet kapott az a férfi, aki a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteseként éveken át eltussolta főnöke pedofil bűncselekményeit - zaklatási eseteket, illetve szexuális kényszerítések tucatjait. Az ügy hatalmas botrányt robbantott az egész országban, a történtek után az ellenzéki pártok is akcióba lendültek, sokan az államfő lemondását követelték, sőt, a DK levélben tájékoztatta Ferenc pápát, hogy Novák Katalin köztársasági elnök Őszentsége tavaly áprilisi, magyarországi látogatására hivatkozva adott elnöki kegyelmet a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének. 

 

Önmagában az, hogy kegyelmi ügyeket gyakorol egy államfő és azt valamilyen kommunikációval összekötik egy egyházi vezető érkezésével, ez önmagában nem problémás - vélekedett Gégény István, a Szemlélek.net lapigazgatója az ATV Start című műsorában. Viszont így, hogy tudjuk, mi történt, nem lehet szó nélkül elmenni mellette, főleg úgy, hogy Ferenc pápa a megválasztása óta kiemelt figyelmet fordít a kiskorúak védelmére - jegyezte meg.

Ebben a kontextusban, miután kiderült, mi minden fűződik Novák Katalin nevéhez, azt gondolja Gégény István, hogy van egy politikai olvasata a döntésének, amiért vállalta a felelősséget, lemondott. De szerinte nagyon megbántva érzik magukat, akik nem “politikai kereszténységben” hisznek, hanem ez számukra hitbeli dolog. Emlékeztetett: a kereszténységben “égbekiáltó bűn” a kiskorúak sanyargatása, a vallásra való önös hivatkozás pedig a tízparancsolattal ütközik. Ő személy szerint örülne annak, ha lenne üzenet, magyarázat a társadalom, főleg a keresztények felé az ügyben.

“Máskor olyan bátran meg tudnak szólalni az egyházak vezetői Magyarországon” - tette hozzá Gégény István, aki úgy látja, hogy ennek az ügynek most is van olyan erkölcsi dimenziója, amiben morális útmutatást várna a társadalom, nem csupán a politikusoktól, hanem az egyházaktól is. Hozzátette: azért, mert Novák Katalin elkövetett egy hibát, nem szabad elvitatni tőle azt, hogy - két elődjéhez képest - sokkal együttérzőbben fordult a társadalom tagjai, különösen az elesettek felé. Szerinte erre irányul Balog Zoltán református püspök kiállása is.

De Balog Zoltánnal kapcsolatban megemlítette, hogy ha valaki, akkor ő pontosan ismeri, “hogy működnek a politika fogaskerekei”. Gégény szerint ha Balog valóban ki szeretne állni Novák Katalin mellett, azt nem a nyilvánosság felé kellene megfogalmazni, hanem “tudja ő, hogy kik hozzák ezeket a döntéseket”, ezért “ez egy kicsit számára diszharmonikus”.

“Meghasadtak az evidenciák” - fogalmazott, arra utalva, hogy erkölcsi válságba került az ország.

Felidézte azt a Direkt36 által publikált cikket is, amely szerint fideszes körökben Balogot sejtik a Novák bukását hozó kegyelmi döntés mögött. Egyebek mellett azt írják, az ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, aki Novák Katalin tanácsadója és régi mentora.

Gégény István szerint az lenne a legjobb, ha Balog Zoltán azon túl, hogy kiáll Novák Katalin jellemvonásai mellett, mind a püspök, mind Novák Katalin tisztába tennék azt, hogy valójában mi is történt. Tényleg Balog Zoltán volt a kezdeményezője, előmozdítója K. Endre ennek a kegyelmi kérdésnek? - tette fel a kérdést.

Ez szerinte már nem csak politikai dimenzió, állampolgárként és keresztényként azt várná el, hogy egy egyházi vezető tisztán álljon a társadalom elé. Novák Katalin szerinte ilyen szempontból bátrabb volt, mint fogalmazott, “le a kalappal”, amiért bocsánatot kért és elismerte, hogy hibázott. Szerinte aki ezeket megteszi, nem gyenge, hanem erős, és Gégény azt kívánja neki, illetve az összes többi szereplőnek, hogy merítsenek erőt, álljanak ki és valljanak színt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés