Hirdetés

Rezeg a léc az Avon alatt, amiért az ukrajnai háború ellenére is aktív maradt Oroszországban

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Nyomás alatt van az Avon szépségipari óriásvállalat, amiért a lassan két éve zajló ukrajnai háború ellenére is fenntartja kapcsolatait Oroszországgal.

A BBC szúrta ki, hogy a cég még mindig új értékesítési ügynököket toboroz az országban és tovább folytatja a termelést egy hatalmas üzemben a moszkvai régióban.

Az Avon, amelynek székhelye az Egyesült Királyságban van, 30 évvel ezelőtt kezdett értékesíteni Oroszországban. A cég "kulcsfontosságú támogatást" nyújt azoknak a nőknek, akiknek a megélhetése az üzletükön múlik - közölte a nemrég kapott kritikák után az Avon.

A 137 éves vállalat sokáig leginkább a házról házra járó értékesítőiről volt ismert, akik első kézből mutatják be a kozmetikai termékeik alkalmazását. A vállalat az elmúlt években azonban átalakult és inkább a fizikai üzletekre, valamint a közösségi médián keresztül történő értékesítésre helyezte át a hangsúlyt.

Az ukrajnai konfliktus kitörésekor az Avon bejelentette, leállítja a beruházásait és felfüggeszti a szépségápolási termékeinek exportját Oroszországból más piacokra, köztük Ukrajnába.

Az Avon anyavállalata, a brazil Nautra & Co. korábban hangsúlyizta, hogy csak azért tartja fenn továbbra is a helyi tevékenységét, hogy támogassa az üzletükre támaszkodó értékesítési ügynököket.

"Úgy véljük, hogy a termékekhez való hozzáférés korlátozása óriási hatással lenne az ott [Oroszországban] élő nőkre és gyermekekre" - közölte az anyavállalat.

A BBC azonban megtudta, hogy Oroszországban még mindig lehet új értékesítési ügynökként jelentkezni a céghez és a célértékek eléréséért plusz juttatásokat és akár szabadságot is kínálnak az újoncoknak.

A weboldalon a 18 év feletti állampolgárokat keresik és azt is leírják, hogy milyen kiegészítő jövedelemre tehetnek szert, ha szépségszakértőként csatlakoznak a csapathoz. A lap leírta, hogy az online regisztrációt követően egy üdvözlő e-mailt kaptak, amelyben lehetőséget kaptak az úgynevezett "Easy Start" értékesítési program megkezdésére, valamint egy helyi koordinátor elérhetőségét is megadták.

Az Avon Oroszország 30 éves jubileumát ünneplő YouTube-videóban a felsővezetők számoltak be egy díjátadó ünnepségről, valamint arról, hogy a "Star Club"-ba tartozó legjobb eladók számára külföldi utakat adnak jutalomként. Az Avon szóvivője elmondta,

"Az Avon Oroszország támogatja az orosz nőket a helyi finanszírozású tevékenységeiken keresztül. Ezt létfontosságú támogatásnak tekintjük azon nők számára, akiknek a megélhetése ezen múlik".

"Nincs mentség"

Hivatkozás másolása

Oroszországot a szépségipari óriás kulcsfontosságú piacként jellemezte.

Steven Tian, a Yale Egyetem kutatócsoportjának tagja, aki nyomon követi, hogy a vállalatok mit tettek az ukrajnai háborúra válaszul, azt mondta, hogy a vállalatnak "szégyellnie kellene" magát, amiért továbbra is Oroszországban folytat üzletet.

"Nincs mentség arra, hogy továbbra is finanszírozzák Putyin háborús gépezetét... és [már] több mint elég idő állt rendelkezésre ahhoz, hogy rendezett módon kivonuljanak" - mondta a lapnak. Dixon emellett felszólította Ukrajnát, hogy tiltsa meg az Avonnak, hogy az országban működjön és, hogy az "Avon képviselők és fogyasztók foglaljanak állást" az ügyben.

"Hogyan árulhatnak [az Avon alkalmazottjai] jóhiszeműen nőknek és gyermekeknek szánt termékeket egy olyan cégtől, amely támogatja a Putyin ukrajnai inváziója mögött álló gazdaságot?"

- tette fel a kérdést a szakember. A cég az 1990-es évek elején kezdte meg működését Oroszországban, és azóta óriási sikereket ér el az országban. Az Avon orosz honlapja szerint az országban az első számú parfümmárkának számít.

2004-ben nyitotta meg a Moszkva környéki Naro-Fominskben található üzemét, ahol több mint 220 féle kozmetikumot és parfümöt gyárt. A megnyitás óta több mint 2,5 milliárd darab terméket gyártottak ott. Az Avon a BBC-nek elmondta, hogy a naro-fominszki üzem jelenleg kizárólag az orosz piacot szolgálja ki.

Az ukrajnai háború kezdete körül a vállalat az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy a kelet-európai piacokra szánt termelés áthelyezését vizsgálja Naro-Fominszkból Lengyelországba, és úgy tűnik, hogy ezt az ígéretét teljesítette.

Amikor tavaly október végén egy kapcsolattartó megrendelést adott le az Avonnál Oroszországban, a négy termékből hármat a Naro-Fominszki üzemben gyártották, egyet pedig Lengyelországban.

Egy kapcsolattartó az Avon Ukrajnánál is leadott egy helyi megrendelést, hogy ellenőrizze, valóban felfüggesztették-e az Oroszországból származó exportot. Öt terméket rendeltek, amelyekről korábban tudták, hogy a Moszkva melletti Naro-Fominszki gyárban gyártják őket, és mindegyiket úgy jelölték meg, hogy Lengyelországban készültek.

A Natura & Co. korábban kiemelte, "semmilyen pénzügyi előnye" nincs annak, hogy a cég Oroszországban van. A Natura & Co a befektetőkhöz intézett legutóbbi frissítésében azt mondta, hogy a november végéig tartó három hónapban az Avon International eladásai 11,8 százalékkal 1,73 milliárd brazil realra (125,1 milliárd forintra) csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

A Natura & Co. 2022-es éves jelentésében azt írta, hogy az Avont erősen érintette az ukrajnai háború, valamint az értékesítési képviselők számának "tervezett csökkentése", mivel új üzleti modellre áll át.

Az Avon, amely 2016-ban tette át székhelyét az Egyesült Királyságba, nemrég jelentette be, hogy először nyit fizikai üzleteket Nagy-Britanniában.

A céget 1886-ban alapította az Egyesült Államokban David McConnell, aki maga keverte az illatokat egy kis New York-i irodában. Az Avon 2020-as felvásárlása a Natura & Co. által mérföldkőnek számított, mivel ezzel a világ negyedik legnagyobb kozmetikai cégcsoportja jött létre.

Nemrégiben azonban a brazil cég közölte, hogy 207 millió fontért eladja a The Body Shop szépségápolási márkát, hogy "egyszerűsítse és újrafókuszálja tevékenységét". A Natura & Co. tulajdonlása alatt a kiskereskedő átalakította üzleteit, és újratöltési szolgáltatást vezetett be, de nem sikerült javítania a pénzügyi helyzetén.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés