Hirdetés

Ukrajna kíméletlenül nekiment az HBO-nak, oroszbarát színész kapott szerepet a Fehér Lótusz új évadában

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Durván nekiment az orosz támadás alatt álló Ukrajna az HBO-nak, miután kiderült, egy oroszbarát színésszel kötöttek szerződést, aki a népszerű Fehér Lótusz című sorozat új évadában kapott főszerepet.

Kijev azt állítja, hogy a szerb Miloš Biković színész korábban magától Vlagyimir Putyin orosz elnöktől kapott kitüntetést, emellett támogatja az orosz inváziót is - írja a The Guardian.

Az ukrán külügyminisztérium élesen bírálta az HBO amerikai televíziós csatornát, amiért egy szerb színésznek ajánlottak főszerepet a Fehér Lótusz népszerű sorozat következő, harmadik évadában. A lap kiemelte, hogy Miloš Biković 2021-ben orosz állampolgárságot kapott, és Vlagyimir Putyin orosz elnök személyesen tüntette ki az orosz művészethez és kultúrához való hozzájárulásáért. 2019-ben közölte, hogy nemzetbiztonsági okokból megtiltották neki a belépést Ukrajnába.

Az HBO a hónap elején jelentette be, hogy Biković lesz a Fehér Lótusz harmadik évadának főszereplője, ami azonnali reakciót váltott ki az ukrán közösségimédia-felhasználókból.

"Miloš Biković szerb színész, aki a teljes körű invázió kezdete óta Oroszországot támogatja, most az HBO Fehér Lótusz 3. évadának főszereplője lesz"

- írta az ukrán külügyminisztérium szerdán a közösségi oldalain. Majd megszólították magát a csatornát is, "HBO, hogy lehet az rendben, hogy egy olyan személlyel dolgozol, aki támogatja a népirtást és megsérti a nemzetközi jogokat?" - tették fel a kérdést a bejegyzésben.

A külügyminisztérium hiába jelölte meg a posztban az HBO-t, a csatorna még nem válaszolt az ukrán fél által feltett kérdésre.

A 36 éves Biković eddigi karrierje során számos orosz produkcióban szerepelt már, emellett rendszeresen beszél az orosz kultúra iránti csodálatáról.

Kijev azt állítja, hogy a színész különböző műsorokat forgatott Krímben, az Oroszország által 2014-ben annektált ukrán félszigeten és, hogy határozottan támogatja Oroszország folyamatban lévő, brutális ukrajnai invázióját.

Putyin 2018-ban a Kremlben rendezett ünnepségen Bikovićot az orosz kultúra előmozdításáért a Puskin-éremmel, Oroszország egyik legmagasabb kulturális díjával tüntette ki. Emellett 2021-ben elnöki rendelettel orosz állampolgárságot kapott. "Nagy megtiszteltetés, hogy ma azt mondhatom: Oroszország a hazám" - írta akkor az Instagramon, hozzátéve, hogy "az orosz társadalom aktív tagja vagyok".

A többszörös Emmy- és Golden Globe-díjas Fehér Lótusz harmadik évadának forgatása februárban kezdődik Thaiföldön, a sorozat a tervek szerint leghamarabb 2025-ben kerülhet adásba.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés