Hirdetés

Ausztrália úgy döntött, jelentős védekezésbe kezd

 portré

A tárcavezető elmondta, a kormány tervei szerint a haditengerészet felszíni eszközeit, jelenleg 11 tagú flottáját a második világháború óta nem látott méretűre, 26 tagúra bővítik. Az amerikai fejlesztésű, új típusú hadihajókkal kapcsolatban a tárcavezető kiemelte, hogy jelentősen növelik majd a haditengerészet nagy hatótávolságú ütőképességét, s hozzátette, hogy 11 új fregatt beszerzése is tervben van. Mint mondta, azon dolgoznak, hogy "a nagyhatalmak versengése közepette bizonytalanná váló világban" hadseregnek a 2030-as évek közepére egészen másféle kapacitásai legyenek, mint jelenleg.

Elismerte, a döntés komoly növekedést jelent a védelmi kiadásokban, ám a lépést szükségesnek nevezte, "tekintettel az országunkra váró a bonyolult stratégiai kihívásokra". Ausztrália egy ideje igyekszik fejleszteni védelmi képességeit, miközben Canberra több alkalommal került diplomáciai összetűzésbe Pekinggel, melynek azt veti a szemére, hogy növelni igyekszik befolyását a térségben. 

Az ausztrál kormány által tavaly megrendelt stratégiai szemle szerint a csendes-óceáni régiót az Egyesült Államok és Kína közötti növekvő versengés jellemzi, mely "akár egy lehetséges konfliktust is magában hordoz". A felszíni flottára fordított legújabb kiadásokkal a kormány becslései szerint a védelmi kiadások a GDP 2,4 százalékát is kitehetik a harmincas évek elejére.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés