Hirdetés

Boratnak öltözött az olimpiai díjugrató, hatalmas botrányt váltott ki az ízléstelen jelmezével

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Az ausztrál háromszoros olimpiai érmes Shane Rose-t kizárták egy díjugrató versenyből, mert mankiniben lépett pályára.

Az Ausztrál Lovas Szövetség közölte, hogy „aggályok merültek fel” az 50 éves versenyző „öltözködésével” kapcsolatban a Sydney melletti Wallaby Hillben rendezett versenyen a múlt hétvégén – adta hírül a BBC.

A testület hozzátette, „kötelessége foglalkozni ezekkel az aggályokkal, és jelenleg vizsgálja az ügyet”.

A versenyzőket egyébként arra biztatták, hogy viseljenek díszruhát/jelmezt az eseményen.

Az idei párizsi nyári olimpiai játékok nagy reménysége, Rose egyébként három ruhát viselt az eseményen: egy fluoreszkáló narancssárga mankinit, egy gorillajelmezt és egy Duffman-jelmezt a Simpson családból.

„Ha a ruhám bárkit is megbotránkoztatott, őszintén sajnálom, mivel ez soha nem állt szándékomban” – fogalmazott a Facebook oldalán.

Rose hozzátette, reméli, hogy az incidens nem befolyásolja az olimpiai felkészülését. Később azonban törölte a posztot, hogy enyhítsen a kialakult feszültségen.

Rose, aki a 2008-as és a 2020-as olimpián csapatversenyzésben ezüst-, a 2016-os olimpián pedig bronzérmet nyert, a Sydney Morning Heraldnak elmondta, szerette volna, ha a helyzet gyorsan megoldódik.

„Egy kis szerencsével ez az egész néhány nap múlva már csak egy vicces kis történet lesz, és mindannyian továbbléphetünk” – hangsúlyozta.

„Olyan ruhát viseltem, amit egy vidámparkban vagy egy strandon is bármikor láthatunk. Potenciálisan még senki sem viselte [lovon], de hát ez van. Úgy gondolom, hogy jó ember vagyok és sokat teszek a sportért, és különböző helyzetekben lévő emberekért. Nem érzem úgy, hogy bármi különösebben rosszat tettem volna” – tette hozzá.

„Utólag visszagondolva újra kellett volna gondolnom, amit tettem, de akkor azt gondoltam, hogy ez csak egy kis szórakozás”.

Darren Gocher, az Equestrian Australia vezérigazgatója elmondta, hogy a panaszt Rose öltözködése miatt tették, és amiatt, hogy gyerekek is voltak a rendezvényen.

„Akár egy [panaszról], akár ezerről van szó, kötelességünk felülvizsgálni” – jelentette ki.

Az Equestrian Australia közleményében azt írta, hogy Rose-ra nézve is kötelező érvényűek a High Performance és a Equestrian Australia magatartási kódexei és a sportolói megállapodás, és a héten várható a megoldás.

„Hogy egyértelmű legyen, Shane-t nem függesztették fel és nem is szankcionálták”.

„Ahogy az ilyen körülmények között minden csúcsteljesítményű sportoló esetében szokásos, néhány napra felfüggesztették a versenyzés alól, amíg a vizsgálatot lefolytatják. Ez nem befolyásolja azt a lehetőségét, hogy edzzen vagy más módon részt vegyen a sportban. Az Equestrian Australia arra is bátorította Shane-t, hogy ha szeretne, számoljon be az eseményekről” – emelte ki a vezérigazgató.

Több olimpiai lovas versenyző is azzal vádolta az Equestrian Australia-t, hogy túlreagálta a dolgot.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés