Hirdetés

Atomrakétákat kér Lengyelország Amerikától Putyin ellen

Morvay Péter portré Morvay Péter

Lengyelország készen áll amerikai atomfegyverek befogadására a növekvő orosz nukleáris fenyegetés miatt.

A kérést Andrzej Duda lengyel elnök fogalmazta meg, és azt is felvetette, hogy lengyel pilóták részt vehetnének az atombevetéseken – értesült a brit Guardian.

Szakértők szerint azonban a kérés inkább szimbolikus.

Katonai szempontból ugyanis nincs túl sok jelentősége annak, hogy az atomrakéták indítóállásait néhány száz kilométerre keletebbre tolják. Sőt, Oroszország közelében sebezhetőbbek lennének ezek a fegyverek.

Lengyelország viszont közvetlen célponttá válhatna egy esetleges orosz atomcsapás esetén.

A Fehér Ház közölte, hogy nem kapott ilyen hivatalos kérést.

„Nincs tudomásunk arról, hogy ez a kérdés felmerült volna”

– közölte az amerikai elnöki hivatal szóvivője.

Fehéroroszország azonban komolyan veszi a lengyel felvetést, és közölte, módosíthatják az alkotmányt, lehetővé téve azt, hogy orosz nukleáris fegyvereket állomásoztassanak az ország területén.

Becslések szerint az Egyesült Államoknak mintegy 100 nukleáris fegyvere maradt Európában a hidegháború után. Ezeket Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Olaszországban és Törökországban állomásoztatják.

Az amerikai atomfegyverek Lengyelországba történő áthelyezése a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló, úgynevezett „atomsorompó” szerződés, valamint a NATO-nak a hidegháború befejezése után, 1997-ben Oroszországgal kötött szerződésének megsértését jelentené. 

Ez utóbbi dokumentumban a NATO kijelentette, hogy nem tervezi atomfegyverek telepítését az új tagok területére. Washington szerint azonban a megállapodás már nem érvényes, mert időközben Oroszország megszegte az okmányban vállalt kötelezettségeit.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés