Hirdetés

Amerikai tábornok: Tudjuk, mikor vetheti be Putyin az atomfegyvert

Morvay Péter portré Morvay Péter

A sikeres ukrán ellentámadás nyomán megnőtt a veszélye annak, hogy Putyin „átlép a vörös vonalat”, állítja a volt moszkvai amerikai katonai attasé.

Kevin Ryan nyugalmazott amerikai dandártábornok, az amerikai hadsereg korábbi oroszországi katonai attaséja szerint az orosz elnök a megalázó vereségtől való félelmében vagy orosz területeket ért közvetlen támadás esetén folyamodhat az atomfegyverek bevetetéséhez.

„Lehetséges, hogy Putyin valami drámai dolgot tesz, és a nukleáris arzenálhoz nyúl”.

Ryan úgy véli, hogy nem csak a jelenlegi államhatár átlépése okozhat ilyen súlyos eszkalációt. „Ha a megszállt donyecki és luhanszki területek kérnék az Oroszországhoz való csatlakozásukat, és azt elfogadnák, ez azt jelentené, hogy a jelenleg Ukrajnában zajló harcok hirtelen Oroszországban lennének”.

Ezért, ha a megtartják a tervezett népszavazásokat, annak azonnali következményei lennének - mondta Ryan.

„Putyin egyrészt megoldhatná a katonai-erőforrás problémáját, mert bevethetné az összes sorkatonát (a haderő több mint 35 százalékát) – miután ez már nem egy külföldi háború lenne. A második fejlemény az lesz, hogy a NATO-fegyverek hirtelen Oroszországon belül fognak harcolni és lőni.”

„Ez pedig indokot adhat a nukleáris fegyverek bevetésére”

A tábornok úgy véli, hogy az orosz erők terület- és emberveszteségei miatt óriási nyomás nehezedhet Putyinra, hogy valami drámai dolgot tegyen. Egy ilyen lépésre azonban

„a NATO válaszcsapás elsöprő lenne”.

Putyin már közvetlenül az inváziót követően magas riadókészültségbe helyezte Oroszország nukleáris elrettentő erőit. 

Mint arról beszámoltunk, magas rangú ukrán katonai tisztviselők - köztük Valerij Zaluzsnij tábornok, az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka - a múlt héten egy véleménycikkben azt írták, hogy nem zárható ki a korlátozott nukleáris háború Oroszországgal”. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés