Hirdetés

Itt a vég: atomháborúra készül Izrael ellen Irán

Nap Híre portré Nap Híre

Irán megváltoztatja a nukleáris doktrínáját, ha Izrael fenyegeti létezését - közölte Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének egyik tanácsadója csütörtökön.

"Nem döntöttünk atomfegyver építéséről, de ha Irán létét fenyegetik, nem lesz más választásunk, mint megváltoztatni katonai doktrínánkat" - jelentette ki Kamal Harazi, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah tanácsadója.

"A cionista rezsim által nukleáris létesítményeink ellen intézett támadás esetén az ellenállásunk megváltozik"

- tette hozzá az ajatollah tanácsadója.

Irán az elmúlt években számos alkalommal hangsúlyozta, hogy nukleáris törekvései békés célúak, és hogy az iszlám köztársaság soha nem törekedett atomfegyverek építésére vagy bevetésére.

Áprilisban az iráni Forradalmi Gárda nukleáris biztonságért felelős parancsnoka közölte, hogy az Irán elleni izraeli katonai fenyegetések miatt Teherán felülvizsgálhatja nukleáris doktrínáját - írja az MTI. 

Harazi már 2022-ben elmondta, hogy Irán technikailag képes atombombát készíteni.

Teherán nukleáris programjáról az ajatollah mondja ki a végső szót, aki 2010-ben fatvával, vallásjogi döntéssel is megerősítette hogy országa nem akar nukleáris fegyvert előállítani. Azonban a legfőbb vezető 2019-ben elismerte, hogy Irán rendelkezik "atombombák építésére és felhalmozására" alkalmas technológiával, megismételte, hogy az ilyen fegyverek bevetése "helytelen és vallásilag tiltott".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés