Hirdetés

Sokkoló fordulat: lángba borul a Közel-Kelet az iráni elnök halála után?

Gavra Gábor portré Gavra Gábor

Az iráni állami média szerint Ebrahim Raiszi elnök meghalt, miután helikoptere lezuhant az ország egyik hegyvidéki régiójában. A kormány egyelőre nem adott ki megerősítést a vezető haláláról.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap délután Irán északnyugati részén lezuhant a korábban Azerbajdzsánban tárgyaló iráni küldöttség egy részét, többek között Irán elnökét és külügyminiszterét szállító helikopter. A fedélzeten tartózkodó Ebrahim Raiszi elnökről részletesen itt írtunk, arról pedig, hogy az iráni média bejelentette a halálhírét, itt.

A mentőcsapatok vasárnap délután óta kutatták át a területet, miután eltűnt a Raiszit, a külügyminisztert és más tisztségviselőket szállító helikopter. Hétfőn kora reggel a mentőalakulatok megtalálták az eltűnt helikoptert, az állami televízió pedig közölte, hogy az elnök meghalt.

"Az iráni nemzet szolgája, Ebrahim Raiszi ajatollah elérte a mártíromság legmagasabb fokát, miközben a népet szolgálta" - közölte hétfőn az állami televízió, a Mehr hírügynökség pedig szintén azt közölte, hogy meghalt – írja az AFP, amely szerint az állami televízió képeket sugárzott Raisziról, a háttérben egy Koránt szavaló férfi hangja szólt.

Mohszen Mansouri, Irán első alelnöke az X-en egy részvétnyilvánításkor használt Korán-verset tett közzé.

Így számolt be az állami média a balesetről

A 63 éves ultrakonzervatív államfő sorsával kapcsolatban vasárnap óta egyre nagyobb volt az aggodalom, miután az Északnyugat-Iránban fekvő Kelet-Azerbajdzsán tartományban megszakadt a kapcsolat az őt, valamint Hoszein Amir-Abdollahian külügyminisztert és másokat szállító helikopterrel. A Tasnim hírügynökség szerint a gép fedélzetén összesen kilenc ember tartózkodott.

Az iráni Vörös Félhold vezetője, Pirhossein Koolivand elmondta, hogy a mentőcsapatok a repülőgép lokalizálása után a baleset helyszíne felé indultak. "A helikoptert megtalálták. Most a helikopter felé tartunk" - mondta Koolivand. "Látjuk a helikoptert. A helyzet nem jó."

"A helikopter megtalálása után egyelőre nem volt nyoma annak, hogy a helikopter utasai életben lennének" - jelentette az állami televízió mintegy 15 órával a repülőgép eltűnése után.

Az iráni média, köztük a Fars hírügynökség drónfelvételeket osztott meg arról, ami a helikopter roncsainak tűnt. Az állami televízió először vasárnap délután jelentette, hogy "baleset történt az elnököt szállító helikopterrel" a kelet-azerbajdzsáni Dzsolfa térségében. Ahmad Vahidi belügyminiszter azt mondta, hogy a helikopter "keményen landolt" a rossz időjárás miatt. Egyben arra szólította fel az embereket, hogy "csak az állami televízióból" tájékozódjanak, és ne hallgassanak az Irán által az iszlám köztársasággal szemben ellenségesnek tartott külföldi médiacsatornákra.

Raiszi konvojában három helikopter volt, a másik kettő "biztonságban célba ért" - közölte a Tasnim hírügynökség.

Ali Khamenei ajatollah legfelsőbb vezető felszólította az irániakat, hogy "ne aggódjanak" az iszlám köztársaság vezetése miatt, mondván, "nem lesz fennakadás az ország működésében".

Külföldről, többek között Irakból, Kuvaitból, Katarból, Szaúd-Arábiából, Szíriából, Oroszországból, Kínából és Törökországból, valamint az Európai Unióból is érkeztek aggodalmak és segítségfelajánlások, többek között a műholdas keresésben.

Az azeri határról tért haza

Hivatkozás másolása

Az iráni kabinet Mohammad Mokhber alelnök vezetésével rendkívüli ülést tartott az incidens után - jelentette az IRNA hírügynökség. A hatóságok szerint a hadsereg, a Forradalmi Gárda és a rendőrség tisztjei vettek részt a keresésben, miközben a tévécsatornák képeket mutattak a Vörös Félhold csapatairól, amint a ködben egy dombon sétálnak felfelé, miközben a mentőautók sora várakozik a helyszínen.

Raiszi azért látogatott el az északnyugati tartományba, hogy Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel közösen felavasson egy gátépítési projektet a közös határon. Alijev az X-en közzétett bejegyzésében közölte, hogy "mélységesen megdöbbentett bennünket a hír, hogy a vezető küldöttséget szállító helikopter lezuhant Iránban".

A külföld szorosan követte a keresést, miközben a térségben nagy a feszültség az Izrael és a Hamász között október 7. óta tartó gázai háború miatt, amely más közel-keleti fegyveres csoportokat is bevonzott.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta: "Figyelemmel követjük az iráni elnököt és külügyminisztert szállító helikopter esetleges iráni kényszerleszállásáról szóló jelentéseket", hozzátéve, hogy "jelenleg nincs további kommentárunk". Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták a balesetről - mondta egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő.

Raiszi, az elnök

Hivatkozás másolása

Raiszi 2021 óta volt Irán elnöke. Akkor a mérsékelt Haszan Róhánit váltotta, akitől négy évvel korábban vereséget szenvedett az előző elnökválasztáson. Akkor vette át az elnöki tisztséget, amikor a gazdaságot az Irán vitatott atomprogramja miatti amerikai szankciók sújtották.

Elnöksége alatt Iránban tüntetéshullámot váltott ki a letartóztatott iráni-kurd nő, Mahsa Amini 2022 szeptemberében bekövetkezett halála. Őt azért tartóztatták le, mert állítólag megszegte a nőkre vonatkozó öltözködési szabályokat.

Raiszi elnökségének legfontosabb külpolitikai eredménye, hogy 2023 márciusában a regionális rivális Irán és Szaúd-Arábia Pekingben meglepetésszerűen megállapodást írt alá, amely helyreállította a diplomáciai kapcsolatokat.

Gáza és az izraeli-iráni feszültség

Hivatkozás másolása

gázai háború a regionális feszültséget az egekig fokozta, és az eszkalációs spirál oda vezetett, hogy Teherán idén áprilisban több száz rakétát és rakétát lőtt ki közvetlenül Izraelre. Legutolsó, a vasárnapi gát felavatását követő beszédében Raiszi hangsúlyozta, hogy Irán támogatja a palesztinokat, ami az 1979-es iszlám forradalom óta külpolitikájának központi eleme.

"Úgy gondoljuk, hogy Palesztina a muszlim világ első számú kérdése, és meggyőződésünk, hogy Irán és Azerbajdzsán népe mindig is támogatta Palesztina és Gáza népét, és gyűlöli a cionista rezsimet" - mondta Raiszi.

A Hamász, amelyet az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorista csoportnak tekint, azt mondta, hogy "ebben a fájdalmas incidensben teljes szolidaritásunkat fejezzük ki az Iráni Iszlám Köztársasággal, annak vezetésével, kormányával és népével".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés