Hirdetés

Végre lejjebb mennek az árak a boltokban - ez vár ránk az árstop eltörlése után

Nap Híre portré Nap Híre

Ma lezárult egy korszak, vége az élelmiszerárstopnak. Bár sokan attól féltek, hogy az ársapkák kivezetése után durván megemelkednek az árak, de a szakemberek szerint ennek épp az ellenkezője fog történni. 

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója szerint az árstopok végeztével a vásárlók inkább árcsökkenést tapasztalhatnak majd. Mint fogalmazott, az elmúlt időszakban a beszállítók mérsékelték több terméknél is az átadói árakat, és ez a kedvezmény továbbra is megmutatkozik. "Eddig is tovább adtuk ezeket a kedvezményeket és ezután is ezt tesszük. Tehát nem kell arra számítani, hogy nagyon jelentős mértékben emelkednek majd ezeknek a termékeknek az árai" - mondta az ATV Híradójának a szakember. 

Az agrárközgazdász is úgy látja, hogy az ársapkás termékek nem fognak olyan mértékben drágulni, ahogy egyébként a kereslet-kínálat alapján feltételezhető lenne. Ráadásul várhatóan a mezőgazdasági nyersanyagok ára is mérséklődik. "Csökken a gabona, az olajos magvak, a húsok világpiaci árszintje és ez be fog gyűrűzni Magyarországra is. Hogy aztán milyen mértékben, az attól is függ, hogy a forint mostani, ismételt gyengülése meddig fog tartani" - hangsúlyozta Raskó György.

Augusztus elsejétől módosul a kötelező akciózás is. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből kiderült, hogy az eddigi 10 százalék helyett minimum 15 százalékkal kell csökkenteni az akciós áruk árát mind a 20 termékcsoport esetében. Például a hal és halkonzervek, a fűszerek, a kávé, a tea, a kenyér, a kristálycukor, a búzafinomliszt és a napraforgó étolaj esetében is.

Európai viszonylatban továbbra is kiugróan rossz a magyar infláció, a cél ennek mérséklése. "Az inflációnak az üteme már lassult az elmúlt 2-3 hónapban, ez egy nagyon jó dolog. Fontos mindenféle szempontból, hiszen senkinem nem jó a nagyon magas infláció, tehát a fogyasztói áraknak a konszolidálódása a jövőben nagyon gyors időn belül várható" - fogalmazott Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Fontos változás még, hogy augusztus 1-jétől a SZÉP-kártyát élelmiszerboltokban és hideg élelmiszerekre is fel lehet használni. Ez érezhető forgalomnövekedést jelenthet a kiskereskedelem számára.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés