Hirdetés

Az árhullám levonul, de most még nagyobb lesz a veszély

Nap Híre portré Nap Híre

Néhány órája már sehol nincs harmadfokú készültség Magyarországon, de az OVF szerint óvatosnak kell maradni.

Ahogy arról korábban a Naphire.hu is beszámolt, több mint 160 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, de mindenhol folyamatos apadásra készülnek a szakemberek. A magyar folyókon sorra érkeztek az árhullámok, a Rába áradása például lakóházakat is veszélyeztetett Csákánydoroszlónál, de árhullám indult megy Magyarország legnagyobb folyóján, a Dunán is. 

Vasárnap este hat óra óta szerencsére már sehol nincs az országban harmadfokú készültség, ami állandó jelenlétet követel a gátakon a vízügyesektől. 

A legkritikusabb helyzet a Rábánál és a Muránál volt, ahol jóval tovább kellett figyelni a fennálló helyzetet, mint ahogy az egyébként megszokott hasonló szituációkban.

Azonban, mint azt Siklós Gabriella, az OVF szóvivője az InfoRádióban elmondta, továbbra is óvatosnak és kellően körültekintőnek kell lenni, mert apadáskor sokszor nagyobb a veszély, mint áradáskor. 

Amíg egy bizonyos víztömeg nyomja a töltéseket, a gátakat a medertől kifelé, addig nem múlik el a veszély teljesen - magyarázta a szóvivő. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés