Hirdetés

Árvízhelyzet: változhatnak a készültségi szintek, de van, ahol még nagy a veszély

Nap Híre portré Nap Híre

Több mint 160 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, de mindenhol folyamatos apadásra készülnek a szakemberek - tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Ahogy arról már a Naphire.hu is beszámolt, az utóbbi napokban sorra érkeztek az árhullámok Magyarország folyóin. A Rába áradása lakóházakat is veszélyeztetett Csákánydoroszlónál, nem sokkal később a Sajó áradása miatt utak váltak járhatatlanná Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, de árhullám indult megy Magyarország legnagyobb folyóján, a Dunán is

Most az OVF az MTI-vel azt közölte, hogy a napokban nem kell számítani csapadékra a vízgyűjtők területén, ezért nincs utánpótlása az árhullámnak. 

Több helyen mérsékelhetik a készültségi szinteket, így várhatóan este a legkritikusabb ponton, Drávaszabolcsnál is másodfokúra csökkentik.

A Dráván levonuló árhullám Drávaszabolcsnál 10 centiméterrel maradt el a legmagasabb vízszinttől, de az 586 centiméteres tetőzés után levonuló ár még komoly árvízi jelenségeket hozhat: kisebb szivárgások, felpuhulások, buzgárok keletkezhetnek. 

A Rába Győrnél a pénteki 435 centiméteres tetőzés után lassan apad, hamarosan elszállítják a felgyülemlett uszadékot. A Mura teljes szakaszán apad, megindult a helyreállítás, az esetleges károk felmérése.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés