Hirdetés

Anthony Hopkins életműdíjat kap

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Életműdíjat kap hat évtizedes filmes pályafutásáért Anthony Hopkins amerikai színész a szerdán kezdődő Stockholmi Filmfesztiválon.

A 84 éves walesi származású Oscar-díjas színész egyebek mellett számos életrajzi film főszerepét alakította: eljátszotta Richard Nixont volt amerikai elnököt, Pablo Picasso festőművészt és XVI. Benedek pápát is. Két Oscar-díját A bárányok hallgatnak (1992) és Az apa (2021) című filmekért kapta.

Karrierjének egyik fontos állomása volt Hannibal Lecter figurája A bárányok hallgatnak című thrillerben, és sikert aratott a Napok romjai című drámában is egy főúri ház komornyikjaként.

"Egy pék fia volt az acélgyártás szürke városából, Port Talbotból, aki csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán, és akit Erzsébet királynő lovaggá ütött a filmművészetben nyújtott szolgálataiért" - méltatta a fesztivál honlapja. Felidézték, hogy Hopkins életében 15 éves korában következett el a döntő fordulat, ami megpecsételte sorsát: találkozott a szintén walesi Richard Burtonnel, aki arra bíztatta, hogy legyen színész. Hamarosan már Laurence Olivier-től tanulhatott a Brit Nemzeti Színházban, de nyugtalan természete végül Hollywoodba vitte, ahol élete legjobb tanácsát kapta Katharine Hepburntől, akivel Az oroszlán télen című filmben szerepelt 1968-ban: "Ne színészkedj, jó fejed, jó vállad és jó hangod van. Csak tanuld meg a szöveget, és hagyd, hogy a kamera dolgozzon".

A szerdán megnyíló és november 20-ig tartó Stockholmi Filmfesztiválon Hopkins egy 7,3 kilogramm súlyú bronzlovat kap életműdíjként. A világ legnehezebb filmes díjának tartott trófeát korábban Lauren Bacall, David Lynch, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese és Susan Sarandon is átvehette.

A filmmustrán szombaton tartják Florian Zeller A fiú című filmjének bemutatóját, amelyben Hopkins alakítja az egyik főszerepet. A produkció Zeller Az apa című filmjének folytatásaként készült el.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés