Hirdetés

Valami olyasmi történik az Antarktiszon, ami örökre megváltoztat mindent

Nap Híre portré Nap Híre

A kutatók felfedezték, hogy már részben megolvadt az antarktiszi Wilkes szubglaciális medence, amely annyi jeget tartalmaz, hogy akár 3 méterrel is megemelheti a tengerszintet.

A Wilkes-medence egy Kalifornia méretű jégtakaró az Antarktisz keleti részén, amelyről eddig senki nem gondolta, hogy olvadásnak indulhat. Most azonban úgy tűnik, hogy a folyamat már elkezdődött, aminek globális szinten is katasztrofális következményei lehetnek - írja az agroinform.

A Wilkes-medence 1400 kilométerre nyúlik be a szárazföldbe, és 3 kilométer vastag jégréteg borítja. A tudósok eddig azt gondolták, hogy a Kelet-Antarktisz jege viszonylag stabil, azonban a legújabb kutatások rémisztő eredményre jutottak: ez a jégtakaró is jelentős olvadáson ment keresztül és elkezdett visszahúzódni. A déli partvonal több ezer kilométeres szakaszán foltokban megolvadhatott a jég. Az is lehetséges, hogy közel van az a pont, amikor a medence külső pereme összeomlik.

A Wilkes-medence jégtáblákon és gleccsereken keresztül a Déli-óceánba torkollik, a jégtakaró alja pedig a tengerszint alá esik, így a gleccserek érzékenyek a felmelegedő óceánvíz nyomán történő olvadásra. És ha a gleccserek megolvadnak, még több vízet juttatnak az óceánba, aminek az a szörnyű következménye, hogy megemelkedik a tengerszint - a becslések szerint mintegy 3 méterrel. Ez pedig katasztrofális következményekkel járhat, és az ázsiai országok a legvédtelenebbek. 

Amennyiben a következő 200–2000 évben 4 Celsius-fokos lenne a globális felmelegedés, a tengerszint emelkedésének mértéke akár a 10 métert is elérheti, ami legalább 50 nagyvárost teljes evakuációra vagy példátlan védelmi rendszerek kiépítésére kényszerítene. De már egy kismértékű emelkedés is komoly veszélybe sodorná a part menti élővilágot, a szárazföld belsejében pedig erózióhoz, a vizes élőhelyek elöntéséhez, a vízadó rétegek és a mezőgazdasági területek sóval való szennyeződéséhez vezetne. Ráadásul a tengerszint emelkedésével a hurrikánok és tájfunok a jelenleginél is nagyobb pusztítást okoznának.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés