Hirdetés

Sok allergiás nem tudja ezt: ezek az élelmiszerek csak még több szenvedést okoznak

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ahogy arról a naphire.hu is beszámolt, az Egyesült Államokban már javában tombol az allergiaszezon. Mint írtuk, a déli államok felett szinte „felrobbantak a pollenbombák.” Most pedig kiderült az is, hogy ha nem figyelünk oda a táplálkozásunkra, jelentősen romolhat az állapotunk az allergiaszezonban. A szakértők szerint bizonyos ételek súlyosbíthatják az orrdugulást, ami akár arcüreggyulladáshoz is vezethet.

"Amikor a nyálka megreked, sűrűbbé és ragadósabbá válik. Ez a nyálka aztán csak ülni fog ott, és olyan lesz, mint egy fürdő a baktériumok számára" - mondta Dr. Sam Huh, a Mount Sinai fül-orr-gégészeti tanszékének adjunktusa.

Az arcüreggyulladást azonban nem mindig a környezeti ingerek váltják ki – néha a tányéron lévő ételek a felelősek, mint például a sültek, a cukros ételek vagy akár a tejtermékek is. Bár a klinikai vizsgálatok azt nem mutatták ki, hogy a tejtermékek mindenkinél súlyosbítják az allergiát, azonban Dr. Sam Huh szerint egyesek „nyálkás” érzést tapasztalhatnak tejfogyasztás után, ami valószínűleg a kazeinra való allergia miatt. A kazein egy bizonyos tejtermékekben megtalálható fehérje.

Ezek mellett egyes növényi olajak is gyulladást okozhatnak a bennük található magas omega-6 zsírtartalom miatt - derül ki a New York Post cikkéből. 

Sue-Ellen Anderson-Haynes bejegyzett dietetikus azt mondta, „ha már így is bedugulnak az arcüreg-nyílások, ne akarjuk még a helyzetet tetézni azzal, hogy ilyen ételeket eszünk.”

Egyes kutatások szerint a finomított cukrok – amelyek az üdítőkben, cukorkákban, gyümölcslevekben, gabonapelyhekben találhatók – is növelhetik a gyulladást a citokinek, azaz a gyulladásos molekulák felszabadulása miatt, és ez arcüreggyulladáshoz vezethet.

„Az ezzel kapcsolatos kutatások korlátozottak, azonban a hozzáadott cukrok csökkentése összességében előnyös az egészségre nézve, és ha az elhagyásuk segít a tünetek javításában, az csak előnyös lehet” – mondta Amy Kimberlain regisztrált diatetikus, aki egyben a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője is.

A finomított cukrok jellemzően az ultrafeldolgozott élelmiszerekben találhatók, amelyeket számos betegség, köztük mentális zavarok, szívbetegségek és halálozás megnövekedett kockázatával hoznak összefüggésbe.

A szakértők szerint egyes embereknél a szalicilátok – olyan vegyianyagok, amelyeket növények, például hüvelyesek, gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök és bizonyos fűszerek termelnek - is kiválthatják a puffadást.

A hisztamint - az immunrendszer által egy allergén jelenlétekor termelt vegyi anyagot - tartalmazó élelmiszerek szintén súlyosbíthatják az allergiát, ha az embereknek intoleranciájuk van. Bizonyos élelmiszerekben, például a feldolgozott húsokban, az érlelt sajtokban és az erjesztett ételekben, sőt, az alkoholokban is magas a hisztaminszint, ami orrmelléküreg-torlódást, bélrendszeri panaszokat és viszkető bőrt okozhat.

„A magas hisztamintartalmú ételek fogyasztása hisztamin-intolerancia esetén tovább fokozhatja az arcüreggyulladás tüneteit”- mondta Kimberlain. Anderson-Hayner pedig azzal egészítette ki: „amikor a hisztamin felhalmozódik, és nincs elég enzimünk ami ezt lebonthatná, akkor hisztamin-intoleranciánk lesz.”

Más ételek csillapíthatják a tüneteket

Hivatkozás másolása

Amíg bizonyos ételek gyulladást válthatnak ki, addig más ételek és összetevők csillapíthatják a tüneteket. Ilyen például a kapszaicin, ami a csípős paprikában megtalálható. A kapszaicin például a magyarul valamiért Cayenne-borsnak nevezett erőspaprika fő összetevője. Mint írják, a test a forróságra adott válaszként folyadékkal próbálja kiöblíteni a fűszert, ezzel kitágítva az ereket és megemelve a testhőmérsékletet. "Az arcüreggyulladás korlátozza az ereket és a véráramlást. A Cayenne viszont kitisztítja az arcüregeket, és csökkenti a gyulladást" - jegyezte meg Anderson-Haynes.

A fokhagyma és a gyömbér szintén gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezhet bizonyos vegyületeiknek köszönhetően, bár egyes állítások szerint nyersen hatékonyabbak, mivel a megfőzésük során csökken a jótékony vegyületek mennyisége.

Mivel a jó immunrendszer létfontosságú a gyulladások kivédéséhez, a szakértők szerint a gyümölcsökkel és zöldségekkel teli, jól összeállított étrend fenntartása kulcsfontosságú, csakúgy, mint a folyadékpótlás, hogy a melléküregekben megrekedt nyálka felhíguljon.

Ha semmi sem hatásos, a gőzölés még beválhat. Bár nincs sok tudományos adat, amely ezt alátámasztaná, a forró leves fogyasztása is segíthet. „A gőz összekeveredik a sűrű nyálkával, vizesebbé teszi azt, így könnyebben tud távozni” – tette hozzá.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés