Hirdetés

Nagy bajban vannak az allergiások, már most elkezdődött a szenvedésük

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az orvosok szokatlanul sok és súlyos allergiás beteget látnak el, pedig még el sem kezdődött igazán a tavasz.

Bár a virágok még messze nem nyílnak, de az allergiások már most súlyos tünetektől szenvednek az Egyesült Államokban. Sok amerikai a szokásosnál korábban számolt be az allergiával kapcsolatos tünetek berobbanásáról. Az allergiaszezon jellemzően április környékén kezdődik, amikor nagy mennyiségű pollen szóródik szét a levegőben, ami az allergiára hajlamos embereknél gyakori tüsszögést, könnyező szemeket, orrfolyást és torokviszketést okoz - írja a New York Post. 

A szakértők úgy vélik, hogy a korán kezdődő allergia azért alakul ki, mert az elmúlt években az enyhe tél miatt jelentősen megnőtt a pollenszint. A pollen.com március 12-én közzétett térképes grafikonja szerint a déli államok - Texas, Oklahoma, Louisiana, Mississippi és Florida - felett felrobbantak a "pollenbombák", és magas, 9,7-12-es pollenszám körül alakult a pollenkoncentráció. 

A ország különböző részein elhelyezett gépek, amelyeket az Észak-Karolinában székelő egészségügyi IT-cég, az IGQVIA működtet, adatokat gyűjtöttek arról, hogy egy személy három nap alatt valószínűleg mennyi pollennek lesz kitéve. A 0 és 12 közötti pollenszám alapján mért adatok szerint az ország 22 százaléka "közepes" besorolású - ami 7,3 és 9,6 közötti pollenszámot jelent ezen a héten. A keleti parton és középnyugaton élők allergiás tüneteket észlelhetnek magunkon, a New York-iak pedig a közepes pollenszámú zónában vannak.

Ros Runner virginiai meteorológus egy nemrégiben készült jelentésében megjegyezte, hogy a keleti parton a melegebb hőmérséklet előrébb hozta az allergiaszezont. "Általában április közepéig nem érint az allergia, de múlt héten már elkezdődtek a tünetek" - mondta egy lakó a virginiai Chesterfieldben.

A CDC kimutatta, hogy 2021-ben majdnem minden harmadik amerikai felnőtt és minden negyedik amerikai gyermek szezonális allergiával, ekcémával vagy ételallergiával küzdött. "Az allergia akkor jelentkezik, amikor az immunrendszerünk egy idegen anyagra - például virágporra, méhméregre vagy háziállat szőrére, vagy egy élelmiszerre - reagál, amely a legtöbb embernél nem okoz reakciót" - olvasható a Mayo Clinic közleményében. 

A korábban kezdődő allergiaszezon kapcsán Dr. Tiffany Owens, az Ohio State Wexner Medical Center allergológusa megjegyezte, hogy a betegeket meglepetésként érheti a tünetek felbukkanása, mivel nem számítanak rájuk ilyen korán. "Lehet, hogy nincsenek felkészülve a gyógyszerekkel, ezért rosszul kezdik érezni magukat" - tette hozzá. 

A Climate Central nonprofit szervezet által közzétett 2023-as elemzés kifejtette, hogy az allergiaszezon 1970 és 2021 között átlagosan 15 nappal nőtt 200 városban. "A korábbi tavasz és a hosszabb fagymentes napok azt jelentik, hogy a növényeknek több idejük van virágozni és allergiát okozó polleneket kibocsátani" - tették hozzá. A tudósok a magasabb szén-dioxid-szintet teszik felelőssé a nagyobb pollenfelszabadulásért. 

Így lehet átvészelni a "tüsszögési" szezonz

Hivatkozás másolása

Dr. Andy Nish, a Northeast Georgia Physicians Group allergológusa azt tanácsolta, hogy az emberek tartsát zárva az otthonuk ablakait, és csak késő délután menjenek ki a szabadba, hogy elkerüljék a magas pillenszintet. Emellett használjuk az allergiaszezonban allergia elleni gyógyszereket, és viseljük maszkot, ha mégis muszáj elhagynunk az otthonunkat. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés