Hirdetés

Egy friss tanulmány szerint tényleg másképp működik a férfiak és a nők agya

Garai Kitti portré Garai Kitti

Bár régóta tartja magát az a hiedelem, hogy a férfiak és a nők agya nem egy forma. Eddig erre csak kevés konkrét bizonyíték volt - egészen mostanáig. Egy áttörést jelentő tanulmányban a Stanfordi Egyetem kutatócsoportja bemutatta a férfiak és nők agyának különbségeit mesterséges intelligencia segítségével, amely több mint 90%-os pontossággal képes volt megkülönböztetni a nemeket az agyi felvételeken látható "fókuszpontok" alapján.

"Ez egy nagyon meggyőző bizonyíték arra, hogy a nem erőteljes meghatározója az emberi agy szerveződésének," mondta a tanulmány szerzője, Vinod Menon pszichiátriai és viselkedéstudományi professzor egy nyilatkozatban, hozzátéve, hogy "a nemek közötti különbségek figyelmen kívül hagyása az agyszerveződésben" akadályozhatja a neuropszichiátriai állapotok kezelését és diagnosztizálását - írja a New York Post.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban hétfőn közzétett legújabb kutatás arra mutat rá, hogy a nem döntő szerepet játszik a kognitív fejlődésben, az öregedésben és a neurológiai rendellenességekben is - mondta Menon.

A csapat mesterséges intelligenciát alkalmazott az agyi felvételek megkülönböztetésére, megtanítva a gépet arra, hogy jelezze a nemek közötti egyedi mintákat. Pontosabban különbségeket azonosítottak az agy nyugalmi fMRI-mében ("alapértelmezett mód hálózatában"), amely az önfókuszért és az introspekcióért felelős; a striátumban, amely szerepet játszik a szokások kialakításában és a jutalmazásban; valamint a limbikus hálózatban, amely az érzelmek szabályozásáért felelős.

A tesztelés során a mesterséges intelligencia modellt körülbelül 1500 felvétellel látták el, és 90%-os pontossággal határozta meg, hogy a felvétel férfi vagy nő agyáról készült, ami arra utal, hogy vannak nemi alapú különbségek az agyban. Egy lépéssel továbbmentek, és kifejlesztettek egy másik modellt, amely a már azonosított nemi alapú különbségek alapján megjósolta az emberek magatartási területeken elért eredményeit. A modellt tesztelve azt tapasztalták, hogy az ilyen funkcionális különbségek az agyban jelentősen befolyásolhatják a viselkedést.

A tudósok már régóta próbálják összeegyeztetni, hogy a férfi és a női agyak összehasonlíthatóak-e, ami hatással van arra, hogyan értjük meg az agy szerveződését és működését. A kutatók remélik, hogy eredményeik segíthetnek megmagyarázni és jobban megközelíteni a nemek közötti pszichológiai vagy neurológiai különbségeket (például azt, hogy a nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki depresszió, míg a férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki függőség, mint a másik nemnél).

"A konzisztens és reprodukálható nem alapú különbségek az egészséges felnőtt agyban történő azonosítása kritikus lépés a pszichiátriai és neurológiai rendellenességekben megjelenő nem-specifikus sebezhetőségekkel kapcsolatod mélyebb megértés felé" - tette hozzá Menon.

A tanulmány következtetései ellentmondanak azoknak az elméleteknek, amelyek szerint a nem alapú különbségeket a társadalomra lehet hárítani.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés