Hirdetés

Nagyon aggasztó, ami a magyar határnál történik: közleményt adott ki a rendőrség

Nap Híre portré Nap Híre

Több mint tizenkétezren érkeztek Ukrajnából szerdán.

Az ukrán-magyar határszakaszon 6021-en léptek be Magyarországra szerdán, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6224-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 135 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Friss hírek a háború kapcsán

Hivatkozás másolása

Újabb, dróndaraboknak tűnő tárgyak estek román területre az ukrán folyami kikötőket ért éjszakai légitámadások alkalmával, a Tulcea megyei Nufarul és Victoria község közötti térségben - közölte szerdán a román védelmi minisztérium. A több ezer négyzetméteres területen, egy dombon szétszóródott törmeléket egy katonai helikopter pilótái találták meg, akik a 112-es segélyhívóra érkezett lakossági bejelentések nyomán kutatták át a térséget. Míg a múlt héten a román területen becsapódott drónok - amelyek a minisztérium szerint "olyanok, mint amilyeneket az orosz hadsereg használ" - a határ közvetlen közelében értek földet, szerdán a megyeszékhely Tulcea városától alig 8, az ukrán-román határtól pedig 14 kilométernyire találtak dróndarabokat.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a minap arról beszélt, hogy az orosz hadsereg aktív védelmet folytat, magabiztosan és megbízhatóan lép fel. "A csapatok mindenütt megfelelően folytatják az aktív védekezést. Van, ahol ez bonyolultabb, van, ahol egyszerűbb. De azt mondhatom, hogy a fiúk, a parancsnokok magabiztosan, megbízhatóan teszik a dolgukat" - mondta. Közölte azt is, hogy folytatják a haditechnika, valamint a személyi állomány cseréjét, azokét, akik már sokadik hónapja vesznek részt az ellentámadásban. "Most eljött az őszi hadjárat ideje" - jelentette be. 

Szergej Sogju a szerdai hadijelentést ismertetve 14 támadás visszaveréséről számolt be, amelyek során az ukrán fél szerinte mintegy 710 katonát veszített, közülük a legtöbben, 235-en a donyecki régió déli részén vívott harcokban estek el.

Mindeközben Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés egyik tisztségviselője arról számolt be, hogy orosz haditengerészeti célpontokat és kikötői infrastruktúrát támadtak az ukrán erők Szevasztopolban a szerda kora reggeli órákban. Az orosz fekete-tengeri flotta támaszpontját eddig ért legnagyobb támadásban az ukrán hírszerzési illetékes szerint egy nagyobb hajót és egy tengeralattjárót ért találat. Mint mondta, olyan mértékű károk keletkeztek, hogy a két hadieszközt feltehetően már nem lehet megjavítani.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint az ukrán fegyveres erők az éjjel tíz pilóta nélkül manőverező repülőgéppel mértek csapást a szevasztopoli Szergo Ordzsonikidze hajógyárra és három tengeri drónnal támadtak a Fekete-tengeri Flotta hajóira. A tárca szerint az orosz légvédelem hét robotrepülőgépet lelőtt, a Vaszilij Bikov járőrhajó pedig megsemmisítette az összes tengeri drónt. A manőverező robotrepülőgépek két javítás alatt álló hajót rongáltak meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés