Hirdetés

A világ legértékesebb útlevelei: Magyarország rendkívüli helyezést ért el

Morvay Péter portré Morvay Péter

Minden évben elkészítik a világ legértékesebb útleveleinek a listáját, és a dobogós helyezettek között ezúttal egyetlen nyugati ország sincsen.

A rangsor nem a politikai befolyást, vagy a katonai erőt tükrözi, az útlevelek erősségét sokkal inkább a gazdasági növekedés tükrözi. 

Nem véletlenül: befektetni és munkát vállalni oda mennek legszívesebben az emberek, ahol a legjobban működik a gazdaság. 

Így aztán az első helyen most sincs változás. A Henley Passport Index szerint 

immár ötödik éve Japán útlevele a világ legerősebb útlevele.

A Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) adatai alapján ez az index a világ összes útlevelét aszerint rangsorolja, hogy 

birtokosaik hány célállomásra juthatnak el előzetes vízum nélkül. 

Japán, Szingarúr és Dél-Korea a listavezető
Japán, Szingarúr és Dél-Korea a listavezető

A japán állampolgárok ez alapján a világ 227 úti céljából 193-at látogathatnak meg vízummentesen, míg a dobogó második és harmadik fokán álló dél-koreaiak és a szingapúriak, 192 országba léphetnek be vízummentesen.

A negyedik és ötödik helyen holtversenyben Németország és Spanyolország, amelynek állampolgárai egyaránt 190 célállomást látogathatnak meg vízummentesen világszerte.

 Magyarország rendkívül jól teljesített a listán, 

a magyar útlevél holtversenyben a 9. helyen áll,

Ausztria, Hollandia, Luxemburg és Svédországgal együtt.

Ez azt jelenti, hogy a magyar állampolgárok a világ 188 országba utazhatnak előzetes vízum nélkül.

Meglepő módon az ukrajnai háború egyelőre nincs jelentős hatással Oroszország és Ukrajna helyezésére, mindkét ország nagyjából ugyanazt a pozíciót tartja az invázió kezdete óta. 

Oroszország jelenleg a 49. helyen áll 118 vízummentes belépési ponttal, míg Ukrajna 13 hellyel feljebb, a 36. helyen áll 144-es pontszámmal. 

A légtérzárak és a szankciók miatt azonban az orosz állampolgárok gyakorlatilag nem utazhatnak a fejlett világ nagy részén, kivételt ez alól Dubaj és Isztambul jelenti.

Vannak azonban kerülő megoldások, például izraeli útlevéllel menekült el Oroszországból Putyin keresztlánya.

A háború hiénái számára a határok nem jelentenek akadályt, mint arról beszámoltunk, oroszok ukránoktól vehetnek román állampolgárságot.

A lista végén amúgy Afganisztán áll, amelynek útlevelével mindössze 27 célországba lehet belépni, de hasonló nehézségekkel kell szembenéznie az iraki és szíriai papírokkal rendelkezőknek is.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés