Hirdetés

Mi történt? Izraeli útlevéllel menekült el Oroszországból Putyin keresztlánya

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Vlagyimir Putyin orosz elnök keresztlánya, Kszenyija Szobcsak szerdán elmenekült Oroszországból, miután a hatóságok razziát tartottak a házában. A nő szerdán Törökországba és Dubajba is vett egy-egy repülőjegyet, hogy megtévessze a nyomozókat, miközben kocsival menekült először Fehéroroszországba, onnan pedig izraeli útlevéllel Litvániába  utazott.

Szobcsak nem véletlenül menekülhetett el Oroszországból. Ő volt az, aki korábbi celebstátuszát feladva a Kremlt bíráló politikussá vált, majd indult Putyin ellen a 2018-as elnökválasztáson, és elítélte az ukrajnai inváziót - írja a Szeretlek Magyarország.

A nyomozók azért tartottak házkutatást Szobcsakotnál, mert azt vizsgálták, hogy kapott-e külföldi finanszírozást korábban. A Kreml korábban már figyelmeztette Putyin keresztlányát, hogyha külföldi befolyásolás jeleire bukkannak, akkor külföldi ügynöknek fogják bélyegezni.  

Mindez miatt az is felmerült, hogy Putyin talán engedélyezte a keresztlányának, hogy elhagyhassa Oroszországot, így a nőt más politikai ellenségéhez hasonlóan nem tarthatják fogva. Ezt a tényt alátámasztja azt is, hogy az orosz állami média 36 perccel azután számolt be Szobcsak utazásáról, hogy egy fehérorosz határőr engedélyezte az országba való belépését.

A határátlépést egy térfigyelőkamera is rögzítette, amit később a Telegramon ki is szivárogtattak. A litván állambiztonsági osztály igazgatója is megszólalt az esettel kapcsolatban, és úgy fogalmazott, hogy nem rendelkeznek titkosszolgálati információval arról, hogy Szobcsak fenyegetést jelentene Litvániára.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés