Hirdetés

Még a Rose d’Or is csak kis ladik a világ most épülő legnagyobb luxushajója mellett

Morvay Péter portré Morvay Péter

Egy finn hajógyár az utolsó simításokat végzi a világ legnagyobb óceánjáróján, mai 2024 januárjában indul útjára.

A Royal Caribbean új luxushajója, az Icon of the Seas a finnországi délnyugati partvidéken található Turku hajógyárban készül.

"Ez a hajó a mai naptól kezdve, amennyire tudjuk, a világ legnagyobb tengerjáró hajója" 

- mondta Tim Meyer, az építéssel megbízott Meyer Turku hajógyár vezérigazgatója a France24 hírportálnak.

A 10 ezer utas befogadására alkalmas óriáshajó 

ötször nagyobb a Titanicnál.

Az Icon of the Seas inkább egy üdülőfalura hasonlít, mintsem hajóra: színes vízi parkokkal, több mint 20 fedélzettel, bevásárló sétányokkal, korcsolyapályával.

Egyik jellegzetessége egy gigantikus üvegkupola, amely az orr-rész egy részét fedi.

Az Icon of the Seas ötször nagyobb vízkiszorítású, mint a Titanic
Az Icon of the Seas ötször nagyobb vízkiszorítású, mint a Titanic France24

Bár úgy tűnt, hogy a világjárvány, és az óceánjárókról érkező drámai hírek padlóra küldik az iparágat, az ügyfelek mégis visszatérnek.

A Cruise Lines International Association előrejelzése szerint az utasforgalom 2023-ban 31,5 millió utassal meghaladja majd a járvány előtti szintet.

"Miután a korlátozások megszűntek és a helyzet enyhült, azt látjuk, hogy a piac nagyon erősen visszatér" - mondta Meyer.

Az Icon of the Seas 250 800 tonna vízkiszorítású, ezzel át fogja venni a világ legnagyobb tengerjáró hajójának címét a Royal Caribbean jelenlegi zászlóshajójától, a Wonder of the Seas-tól.

A megaméretű hajóknak a szakemberek szerint nyilvánvaló gazdasági előnyei vannak, mivel csökkentik az egyes utasokra eső költségeket, de az előny nem egyértelmű: minél nagyobbak a hajók, annál magasabbak a beruházási költségek és a szükséges technológiai know-how. 

A nagyobb hajók sajátos kihívásokkal járnak, mint például a kikötők zsúfoltsága, és vészhelyzet esetén a mentés is nehezebb.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés