Hirdetés

65 éves lenne a pop ellentmondásos királya

Morvay Péter portré Morvay Péter

Bár csak 50 évet élt, gyerekkorától kezdve a rivaldafényben állt Michael Jackson, aki 1958. augusztus 29-én született az Indiana állambeli Garyben.

Elképesztő tehetsége mellett pályafutását végig kísérték a rejtélyek, amelyek nem csak az állandóan változó külső megjelenésére vonatkoztak (ebben csak Jacksonnal szinte egyidőben született Madonna múlhatja felül), hanem 

a gyerekekhez fűződő rendkívül szokatlan viszonyára is.

Soha nem bizonyították azt, hogy Jackson pedofil lett volna, de a gyanú szerint vagyonának jelentős részét épp ezen vádak alóli kibúvás emésztette fel, vádalkuk és ügyvédi költségek miatt. 

Michael Jackson gyermekelőadóként kezdte pályafutását. Idősebb testvéreivel megalakította a Jackson Five nevű együttest, amely jelentős sikereket ért el az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején, de Michael énekesi tehetsége és dinamikus színpadi jelenléte 

már fiatal korában is kiemelte őt.

Michael Jackson ma is a legnagyobb bevételt termelő popsztár, bár 14 éve elhunyt
Michael Jackson ma is a legnagyobb bevételt termelő popsztár, bár 14 éve elhunyt CNN

Az 1970-es évek végén Jackson szólókarrierbe kezdett, amely révén hamarosan szupersztárrá vált. 

Az 1984-es „Thriller” című albuma máig minden idők legkelendőbb felvétele lett.

Olyan ikonikus slágerek szerepelnek rajta, mint a „Billie Jean”, a címadó „Thriller” és a „Beat It”. 

Az ezekhez a dalokhoz készült klipek, különösen a "Thriller" forradalmasították a zenei videók műfaját, amelyek addig csak egyfajta koncertváltozatok voltak, Jackson azonban komplett történetet mesélt és táncolt el ebben a klipben.

Jackson karrierje során összesen 11 Grammy-díjat nyert, köztük a rekordot jelentő nyolc Grammy-díjat egyetlen este alatt a "Thriller" című albumáért 1984-ben.

Színpadi mozgása összetéveszthetetlen volt, különösen a jellegzetes „moonwalk”, amelyet azonban nem Jackson talált ki, hanem utcai táncosoktól tanulta.

Ellentmondásos hírnevéhez hozzájárult, hogy rezidenciája, a Neverland birtok vidámparkot, állatkertet és különböző szórakoztató létesítményeket is magában foglalt, ahová rendszeresen hívott meg gyerekeket, akik ott is éjszakáztak a Jackson lakosztályában, sőt időnként az ágyában is. 

Jackson mindig azt állította, hogy a Neverland amely nevét „Pán Péter” mese kitalált szigetéről kapta – ártatlan látványosság, saját gyerekkori álmait valósította meg benne.

Saját gyengeségeiről egyszer így vallott: "Én egy látnok vagyok, de 

szükségem van valakire, aki megment a másik énemtől. 

Amióta megszülettem, sosem voltam elégedett azzal, amilyen vagyok."

Élete hasonló tragikus véget ér, mint a rock királyának tartott Elvisé: éppen nagy turnésorozatra készült, amikor 2009. június 25-én, 50 éves korában orvosa által álmatlanságra adott rendkívül erős gyógyszerek túladagolása miatt elhunyt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés