Hirdetés

Kőkemény szigorítás kezdődik: csak 30 km/h-val lehet közlekedni ebben a városban

Garai Kitti portré Garai Kitti

Azt szeretnék, ha hamarosan nemzeti törvény lenne a sebességkorlátozás.

Júliustól Bologna lesz az első olasz nagyváros, amelyben 30 km/órás általános sebességkorlátozást vezetnek be - írja a napi.hu. A portál szerint a próbaidőszak alatt - tehát 2023 júliusától 2024 januárjáig - szankciókat is életbe léptetnek a szabályszegőkkel szemben. 

24 millió euróért hatalmas táblákkal és útfestésekkel jelzik az új sebességhatárokat és  programokat is szerveznek, hogy megértsék a polgárok,  miért is van szükség a város forgalmának lassítására. Az 50 km/órás sebességet csak mintegy száz utcán és téren, például a körgyűrű sugárútjain és a városba vezető utakon hagyják meg.

Az Európai Parlament egyébként lakott területen 30 kilométer per órára korlátozná az autók sebességét, szerintük ugyanis ezzel 2050-re megszüntethetők lennének a halálos közúti balesetek. 

Egyébként nem Bologna az első olyan nagyváros, ahol bevetették a 30 km/h-s sebességkorlátozást. A spanyolországi Cordobában már egy évtizedes története van a kilométer-korlátozásnak. Két éve pedig Párizs is meglépte a sebességkorlátoást, a legtöbb utcán csak 30 km/h-val lehet haladni ott is. De ilyen szabály van Madridban, Amszterdamban és Grazban is.

Budapesten is erre lehet számítani?

Hivatkozás másolása

Bzdapesten május végétől legfeljebb 30 km/órás sebességgel lehet közlekedni több olyan külső-terézvárosi utcában, ahol korábban 50 km/óra volt a megengedett maximális sebesség. Az Izabella utca, a Podmaniczky utca, a Szinyei Merse Pál utca és az Andrássy út szervizútja által határolt rész mostantól 30-as zónába esik. A korábbi hírek szerint ehhez több kerület is csatlakozik majd - jegyezte meg a portál. 

Korábban a naphire.hu arról is írt, hogy 2024 elejétől 30 km/h-s sebességlimitet vezetnének be Milánóban is, ám sokan úgy vélik, ezt teljesen lehetetlen betartani.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés