Hirdetés

Mutatjuk, ki koronázza majd meg III. Károlyt

Morvay Péter portré Morvay Péter

A Westminster apátságban lesz az ünnepélyes ceremónia

Hivatkozás másolása

Károlyt várhatóan szombaton hirdetik ki hivatalosan királlyá, de az ünnepélyes koronázásra csak később kerül sor.

A londoni Szent Jakab-palotában ül majd össze az a testület, amely hivatalosan kihirdeti az új uralkodó trónra lépését.

Ez a testület a Titkos Tanács (Privy Council) tagjaiból áll – köztük korábbi és jelenlegi parlamenti képviselők, valamint a főnemesek -, tovább néhány magas rangú köztisztviselő, a Nemzetközösségi főbiztosok és London főpolgármestere is.

Az ülésen Erzsébet királynő halálát a Titkos Tanács lordelnöke (jelenleg Penny Mordaunt parlamenti képviselő) jelenti be, és felolvasnak egy kiáltványt, amelyet a miniszterelnök, a canterburyi érsek és a lordkancellár is aláír.

Ezután az új király nyilatkozatot tesz, és ünnepélyes kürtzengés mellett a Szent Jakab-palota erkélyéről bemutatják az uralkodót a népnek.

II. Erzsébet királynő megkoronázza fiát, Károly walesi herceget a Caernarvon kastélyban tartott beiktatási ceremónián. 1969
II. Erzsébet királynő megkoronázza fiát, Károly walesi herceget a Caernarvon kastélyban tartott beiktatási ceremónián. 1969

1952 óta először hangzik majd el a nemzeti himnusz az „Isten óvja a királyt” változatban.

A trónra lépés szimbolikus csúcspontja a hivatalos koronázás lesz, amelynek az időpontja azonban még nem ismert. A szükséges előkészületek miatt ez hónapokba telhet, ahogy legutóbb is volt, hiszen Erzsébet királynő 1952 februárjában lépett trónra, de csak 1953 júniusában koronázták meg.

Az elmúlt 900 évben a koronázást mindig a Westminster-apátságban tartották - Hódító Vilmos volt az első uralkodó, akit ott koronáztak meg, Károly lesz a 40. a sorban.

Az anglikán vallási szertartást a canterburyi érsek végzi. A szertartás csúcspontján ő helyezi Károly fejére a Szent Eduárd koronát - egy 1661-ből származó, tömör aranykoronát.

Ez a korona a londoni Towerben található koronaékszerek legfontosabb darabja, és az uralkodó csak a koronázás pillanatában viseli (nem utolsósorban azért, mert a korona súlya több mint két kilogramm).

A királyi esküvőkkel ellentétben a koronázás állami esemény - a kormány fizeti, és ő határozza meg a vendéglistát is. 

A koronázási ceremónia részeként a királyt ünnepélyesen felkenik. Ehhez egy speciális keveréket, narancs-, rózsa-, fahéj-, pézsma- és ámbraolajokat használnak.

Az új király ezután leteszi a koronázási esküt, amely során megkapja az aranyalmát és a jogart új szerepének jelképeként, majd a canterburyi érsek a fejére helyezi a tömör aranykoronát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés