Hirdetés

Súlyos vádak Zuckerberg ellen: lefizetett egy egyetemet?

Nap Híre portré Nap Híre

A Facebook alapítója és a Meta vezérigazgatója egy votl munkatárs szerint lefizette a Harvard Egyetemet, azért, hogy az amerikai intézmény megvonja a támogatást a közösségimédia-birodalma szempontjából kellemetlen kutatásoktól.

Joan Donovan szociológus 2018-ban kezdett a Harvard Egyetem közpolitikai karánál, a Kennedy Iskolánál dolgozni. A társadalomtudós fő kutatási területe a dezinformáció (szándékos félretájékoztatás) és a manipulációra építő politikai kampányok voltak a közösségi médiában. A 44 éves nő egy olyan projektbe kezdett a massachusettsi intézményben, amely a Facebook és az Instagram anyavállalatától, a Metától kiszivárgott iratokat tette volna széles körben hozzáférhetővé.

A kutatást azonban gyanús körülmények között megszüntették.

A nyilvánosságra került fájlokból kiderült, hogy az Instagram alkalmazottai és vezetői tisztában voltak a platform mentális egészségre gyakorolt káros hatásaival, mégsem tettek semmit - írja az Index.

A tudós felettese, Douglas Elmendorf nem sokkal később szervezett egy Zoom meetinget, hogy megvitassák a Metát érintő kutatási terveit. A megbeszélésen jelen volt a Meta Platforms egyik elnökségi tagja is.

A kutató állítása szerint az online találkozó után az egyetem vezetése elkezdte agresszívan és gyanakvóan követelni, hogy igazolja a nála lévő másolatok hitelességét. 2022-ben közölték vele, hogy megszüntetik a munkaszerződését és a kutatás finanszírozását. Mert, elmondásuk szerint nem találnak olyan belsős kollegát (Donovan a Harvard külsős kutatója volt), aki felügyelné a szociológusnő és csapatának munkáját.

Joan Donovan távozása gyanúsan egybeesett azzal, amikor a Harvard Egyetem történelmének legnagyobb összegű adományában részesült. Az adományozó pedig a Chan Zuckerberg Initiative, Mark Zuckerberg feleségének alapítványa volt.

Az 500 millió dolláros hozzájárulás több részletben, 15 éven keresztül kerül kifizetésre a Massachusetts államban működő iskolának. Donovan szerint az ő esetén is látszik, hogy a világelitbe tartozó Harvard Egyetem adományozói egyre nyilvánvalóbban szólnak bele a támogatásukból élő intézményekben zajló tudományos munkába.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés