Hirdetés

Zelenszkij úgy döntött, inkább mégsem lesz elnökválasztás tavasszal Ukrajnában

Nap Híre portré Nap Híre

Nem most van az ideje elnökválasztást tartani Ukrajnában, mert azok csak Oroszország számára előnyösek – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Mint ismert, a törvény szerint márciusban lett volna a választás, azonban ez hadiállapot esetén halasztható, és az ukrán elnök él is ezzel a lehetőséggel.

Zelenszkij szerint el kell dönteni, hogy most a védekezés és a harc ideje van, nem pedig az idővesztés ideje, amit Oroszország vár el Ukrajnától. Szerinte háború idején felelőtlenség és komolytalan a választások témáját bedobni a társadalomba. Zelenszkij megjegyezte, hogy ha véget kell vetni a politikai vitáknak, akkor ezt az illetékes szervezeteknek kell megtenniük. "Ne engedjünk teret a belső konfliktusoknak és az Ukrajna elleni játéknak” – magyarázta az ukrán vezető. 

Az ukrajnai elnökválasztást jog szerint 2024 márciusában tartják, de az alkotmány gátolja, hogy hadiállapot idején tartsák meg őket. Zelenszkij előző nap benyújtotta a Verhovna Radának (az ukrán törvényhozásnak) a hadiállapot és a mozgósítás 90 napra történő meghosszabbításáról szóló rendelettervezetet.

Az ukrán elnök nyáron 5 milliárd dollára becsülte a választások megrendezésének költségét, hangsúlyozva, hogy nem fogja a pénzt hitelből fedezni, vagy elvonni a fegyvervásárlásoktól.

Zelenszkij kihívó Alekszej Aresztovics lett volna, az ukrán elnöki hivatal egykori tanácsadója. Aresztovics már be is mutatta saját politikai programját, aminek legfontosabb eleme az (lett volna), hogy kezdjenek béketárgyalásokat Oroszországgal.

Korábban írtunk arról is, hogy Zelenszkij egy hónappal ezelőtt a román sajtónak arról beszélt, ha a háború folytatódik, akkor jelölteti magát egy következő ciklusra, ugyanis nem menekülhet el, azonban a háború véget ér, akkor nem indul többet a választáson. Az ukrán elnök megjegyezte azt is, hogy szerinte már a háború utolsó szakaszába értek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés